År 1975 ledde Pol Pot de röda khmerernas revolution i Kambodja. Nära 2 miljoner människor miste livet i det terrorvälde som följde. I Sverige hyllade delar av vänsterrörelsen den nya regimen som befriare. Författaren Peter Fröberg Idling debuterade 2006 med boken "Pol Pots leende" som är en granskning av vad som skedde; I Kambodja och bland svärmiska svenskar.
"Sång till den storm som ska komma" är en roman av samme författare och med Pol Pot åter i fokus. Men nu skriver vi 1955. Tjugo år före katastrofen. Romanen berättar tre personers liv under månaden kring det första fria valet efter fransmännens reträtt från Indokina. Läsaren möter Sar, senare känd som Pol Pot. Här spelar han under täcket; rosa på ytan, röd på djupet. Det andra avsnittet berättar om Sary, hänsynslös kampanjledare i Sihanouks regering. Den tredje delen av romanen följer den undersköna Somaly, först Sars fästmö och sedan Sarys konkubin. Sars berättelse är i du-form, sedan övergår romanen till tredje person. Det är ju Sar som ska bli historiens kommande fasansfulla aktör. Likt stafettlöpare avlöser de varandra i berättelsen med tre perspektiv på makt, kärlek och livssyn. Somaly är länken mellan två förtryckare; en närvarande och en kommande.
Vad gör en människa till massmördare? Peter Fröberg Idling låter framtiden vara ständigt närvarande, men utan att lockas in i spekulativa svar.
"Sång till den storm som ska komma" är istället som ett långsamt iordningsställande av ett schackbräde. Pjäs efter pjäs granskas och ställs på sin plats. Inte bara dessa tre, utan även alla andra aktörer; individer som stormakterna. Peter Fröberg Idling skriver med en poetisk täthet och stillsam detaljrikedom där det vackra och sköna trängs tätt med det ohyggliga, som en blinkning till Graham Greene.