Per Jensen: Hur mår maten?

Foto: Mikael Svensson

Kultur och Nöje2012-12-04 07:32

Den här boken bör läsas av alla som äter. Även av dig som annars inte bryr dig så mycket om djur. Du behöver inte oroa dig. Linköpingsprofessorn Per Jensen argumenterar inte för att du ska avstå köttbiten på tallriken. Han vill bara att du ska veta hur maten blir till.

Få av oss har någonsin varit i ett slaktsvinsstall och ännu färre har förmodligen besökt en broileruppfödning. Vi har på mycket kort tid förlorat både kunskap om och närhet till de djur som förser oss med köttet på tallriken och mjölken i glaset.

Per Jensen vill, som den professor i etologi han är, bidra till att fylla kunskapsglappet som obevekligen följt i spåret av den enormt snabba utvecklingen av lantbruket. Medan var och varannan i Per Jensens föräldrageneration är född på eller i närheten av en bondgård lik Emil i Lönnebergas Katthult, har många av våra barn aldrig satt sin fot i en ladugård, än mindre klappat en gris.

Långt från maten

Det finns en stor fara i att konsumenten kommit allt längre från producenten av våra livsmedel, menar Per Jensen. Majoriteten av svenska folket bryr sig om djurens välfärd och blir upprörda över vanvård av djur. Men vi har inte koll på systemfelen som uppstått i takt med att djur förvandlats till effektiva proteinomvandlare i rationella fabriker.

Varje djur; gris, ko eller höna, har beteenden nedärvda från vilda anfäder. Det moderna slaktsvinet må växa mer än dubbelt så fort som vildsvinet, men släpp ut grisen i skogen och den lär böka efter föda. Är det en sugga som ska grisa bygger hon ett bo. Det är sådant som grisar måste få göra för att må bra.

Dagliga övergrepp

Och fastän de svenska grisarna kommer lindrigare undan än de flesta andra i världen, förhindras också de från att utföra sina naturliga beteenden i dagens grisfabriker. Det är ett exempel på övergrepp mot djur som sker varje dag utan att mer än ett litet fåtal protesterar.

Per Jensen har ägnat decennier åt studier av våra tamdjurs beteende och drivs av övertygelsen om att kunskap gör skillnad. Han vill lära ut och hans bok som spänner över tamdjurens historia, beteende, avel, djurskyddslag och jämförelse med djurens villkor i andra länder är lättläst, om än ibland något torr. Men kanske avskalad fakta ibland är mer slagkraftig än något annat?

Står på sin gödsel

Ett exempel. Den grillade kycklingen har växt från 50 gram till två kilo på 35 dagar. Den enorma tillväxten orsakar inte sällan skelett- och ledproblem. Kycklingen har trängts med 19 andra djur på en kvadratmeter innan den mött döden (Per Jensen beskriver också slakten i detalj). Den sista tiden rör de sig knappt som annars höns gör i sitt idoga födosök. Om det beror på att de står på sin gödsel som fräter deras fötter eller den oformliga kroppen, vet man ännu inte. Etologiska studier pågår.

Påverka med kunskap

I boken ställs djurens livsvillkor i dagens produktion mot en saklig redogörelse för deras behov. Det finns otvetydigt stora problem, men det finns också djurhållning som tillfredsställer alla krav på djurens välfärd.

Per Jensen vill inte att vi ska sluta äta kött. Tvärt om. Han argumenterar för att ett liv utan lantbrukets djur skulle bli ett torftigt liv. Det har, menar han, att göra med att människor och djur lever i ett ömsesidigt beroende sedan tusentals år tillbaka och vår samvaro ger oss inte bara mat och kläder utan också kulturlandskap och livskvalitet.

Och djuren, som lever i nuet, far inte illa av att dö, men när de lever ska de ha det bra, resonerar han.

Med kunskap kan vi påverka. Konsumentens makt är stor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!