Vårsalongen
Liljevalchs, Stockholm
Pågår till 28 mars
I helgen öppnade Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm. Det är det första riktigt tidiga vårtecknet på kulturområdet och berör hela Sverige. Alla i vårt land kan lämna in verk till vårsalongen. De granskas sedan av en jury och i år lyckades 131 konstnärer av 2 014 passera juryn och bli antagna.
Det är en synnerligen blandad salong, färre installationer än tidigare och mer måleri. Samtidigt möter man såväl spontana infall, som bara blir dagsländor, som stora monumentala verk gjorda för evigheten. Men det är alltid lika spännande att ta temperaturen på konsten i Sverige på Vårsalongen.
Fin kollektion av EdetunI år kan man notera östgötskt deltagande. Bland andra visar den väletablerade Thomas Edetun tre akvareller. En av dem visar ett pojkhuvud, som sticker upp ur ett buskage, nyfiket tittande på naturens mysterium. "Peek-a-boo" är den betitlad och är en mycket naturnära målning. En annan av hans akvareller, "Levitation", visar en uppståndelsescen med en person, som lyfter mot himlen från jorden och som visar sinnelagets upplyftande betydelse. Det är en homogen och fin kollektion som man gläds åt.
Arkitektur av AnderssonRebecka Bettan Andersson från Berg studerar arkitektur på KTH. Här visar hon ett papperscollage, som kallas "Huset Kyrkan" med tunga byggnadskroppar, avskalade alla detaljer och därmed abstraherade i puristisk anda. Hennes teknik är ovanlig. Hon har klistrat små tunna pappersremsor, tätt, tätt, och byggt upp den tunga arkitekturen som en fläckig yta.
Att Sverige är ett mångkulturellt land syns inte minst på vårsalongen. Den västerländska konsttraditionen möter i år alltfler inslag av indisk, orientalisk och sydamerikansk exotism. Samtidigt som man ser på Frida Farms "Mulla Ulla" kan man studera Emma Fredriksson "Forest", en John Bauerskog av riktigt svenskt helylle. Konstrasterna är våldsamma och häftiga, ibland komiska och ibland fullständigt gåtfulla.
SpraymåleriEn sådan kontrast är den märkliga "Rubba inte mina cirklar", gjord med spraymåleri med textila inslag. I det verket möts graffiti och hemslöjd på ett ömsint och fantasifullt sätt. Kerstin Simonsson, Karin Simonsson och Lars Hjertstedt heter konstnärerna.
Det finns bara en sak i vår. Försök att besöka Vårsalongen.