Vad har Jackson Pollock betytt för Josefina Tengvall? Frågan förefaller relevant vid betraktandet av dessa målningar, där färgen tillåts rinna fritt över duken, stundom bilda en sorts mönster men oftast bara utgöra ett slumpmässigt flöde.
Men faktiskt har denna spontanistiska drippingmetod varit självklar för den unga konstnären, långt innan hon ens visste om Pollocks existens. Det visar bara vilken begåvning hon har när det gäller färgbehandling. Allt måste inte kunna definieras, men i varje målning, även den mest nonfigurativa, finns en dynamik, en sugande rytm och en alldeles påtaglig kontakt mellan pensel och palett.
Josefina Tengvall bor i Stockholm men är född i Boxholm, gick estetiska programmet på gymnasiet i Mjölby, vidareutbildade sig på Lunnevad för att sedan fortsätta på Gerlesborgsskolan i Stockholm.
Men märkligt opåverkad av såväl en styrd skolning som en kravfylld konstnärskrets väljer hon sin egen väg, och den kan föra långt. Den abstrakta expressionismen lämnar hon lätt för att i figurativa former återge människor i skilda miljöer och stadier.
Här möter oss starka scener ur ett liv i nöd och lust, ofta stora dukar där motivväxlingen kan leda till en formmässig förändring med allt häftigare penselskrift, allt skrikigare färgskala. Även landskap och stadsbilder finns med i utbudet, men framför allt fastnar jag för ett collage i blandteknik med porträtt av Elizabeth I som centralfigur, omgiven av blommor.
Det finns skäl att hålla blicken öppen för denna orädda och driftiga konstnär, som redan på experimentstadiet nått hållbara lösningar för sitt speciella bildspråk.
Ewe Olsson