Ögat till höger eller vänster?

Kultur och Nöje2004-12-13 00:00

Chris McManus: Höger hand, vänster hand

Fahrenheit

Vid trettioåtta års ålder inser jag plötsligt att jag trots en utpräglad högerhänthet faktiskt är vänsterögd!

Upptäckten är smått omtumlande. Det inre jordskredet, som exempelvisförklarar varför jag alltid tittat genom kameralinsen med "fel" öga,förorsakas av ett kapitel i den nyutgivna, populärvetenskapliga boken"Höger hand, vänster hand" av den brittiske psykologen och medicinarenChris McManus. Jo, jag är definitivt vänsterögd.

I trettio år har McManus fascinerats av och studerat fenomenethöger-vänster. Det fyrahundrasidiga resultatet av hans livs passion ären av de bästa populärvetenskapliga böcker jag läst på senare år,alltså på svenska.

För på engelska, och franska och tyska, är populärvetenskap en stor,bred och vital genre. På svenska är utgivningen sporadisk och nyckfull.

Nytt svenskt förlag

Så ett renodlat, populärvetenskapligt svenskt bokförlag borde harimliga, rentav goda chanser att överleva. I synnerhet sompopulärvetenskapliga litteratur gärna hanteras liksom med vänster(alternativ höger) hand av de större förlagen, med undantag avNorstedts som länge haft en högkvalitativ fack- ochpopulärvetenskapliga utgivning.

Den svenska bokbranschen går bra i dag, rentav på högvarv, om ändelvis på grund av momssänkningens efterdyningar. Men självförtroendettycks vara gott och ge utrymme för nya idéer. Bokförlaget Forum harunder hösten lanserat det populärvetenskapliga förlaget Fahrenheit, somgivit ut den ovan nämnda "Höger hand, vänster hand", samt ytterliga tretitlar: Norman Davies "Slaget om Warszawa", Richard Hamblyns "Molnensidéhistoria", och "En kortfattad historik över nästan allting" skrivenav den amerikanskbrittiske megabästsäljaren Bill Bryson.

Hyfsat intressanta titlar men också ett intressant fenomen.

Deckare sålde bra

Bakom kulisserna till Fahrenheit finns ekonomen Henrik Nilsson somför några år sedan startade ett annat hårt nischat förlag, Minotaur.Detta renodlade deckarförlag har i en tuff konkurrenssituation lyckatsskapa god ekonomi och ett starkt varumärke, mycket tack vare denbästsäljande kriminalförfattaren Peter Robinson vars fjärde bok påsvenska utkom nyligen.

Henrik Nilsson tror uppenbarligen att Minotaurs framgångsrecept --ett lätt igenkännligt, tydligt formgivet varumärke som garanterarkvalitet -- går att överföra till den populärvetenskapliga genren.

Vi får väl se hur det går för Fahrenheit. Klart är i alla fall att nischen kan fyllas på svenska.

Glöm inte heller att nischen har en ovanlig potential. I dag, liksomför hundra år sedan domineras bokbranschen totalt av en läsegrupp:kvinnor, som är än mer dominerande när det gäller skönlitteratur.

Men män kan ju också läsa, och annat än hårdkokta deckare. Vad vivet från andra länder är att just populärvetenskaplig litteratur lockarden annars svårflirtade, måttligt bokläsande gruppen som utgörs avvärldens alla män.

Som medlem i denna smått föraktade, halvt illitterata grupp kan jaginte annat än att varmt rekommendera Chris McManus enormt fängslande"Höger hand, vänster hand" -- till alla män och kvinnor, höger- somvänsterögda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!