Gustav Vasa -- landsfader eller tyrann?
Historisk biografi
Författare: Lars-Olof Larsson
Uppläsare: Stephan Karlsén
Pan hörböcker
15,5 timmar (cd)
I ETT RUM djupt inne i slottet Tre kronor i Stockholm ligger Gustav Vasa och väntar på att dö. Förmodligen är det bara längst här inne som det går att hålla 1560 års septemberkyla borta i den gamla borgen. Hovet, maktmännen och barnen turas om att hålla den tandlöse och sjuke kungen sällskap -- när nu hans häftiga humör medger att någon alls vågar sig in i rummet.
Läkarna, som på den tiden förmodligen visste mindre om sjukvård än vad en svensk 14-åring gör i dag, försöker mildra kungens plågor med olika och verkningslösa medikamenter. Men utgången är given och Gustav har ångest: Kommer Gud att förlåta honom hans många synder? Kommer äldste sonen Erik att förmå bygga vidare på faderns livsverk?
Så inleder professor Lars-Olof Larsson sin populärvetenskapliga biografi över Gustav Vasas liv, och därmed är scenen iordningställd för ännu en genomgång av fakta och myter kring Sveriges mest berömda kung. Lars-Olof Larsson, som räknas till Sveriges främsta kännare av Vasatiden, har bemödat sig att via konsekvent källkritik försöka berätta den mest sannolika historien om statsbyggaren Gustav Eriksson från Norduppland.
Larsson sätter in såväl källorna som de faktiska händelserna i ett vidare tidens sammanhang och tecknar med framgång en bild av en komplext sammansatt människa som med hjälp av de ideal och maktmedel som renässansen erbjöd lyckades lägga grunden till det Sverige som i betydande delar existerar än i dag.
Många förvecklingar blir det under Gustavs nästan 40-åriga kungagärning och det gäller att hålla sammanhangen och personerna i minnet om man ska hänga med i svängarna. Men för den historiskt intresserade är en bra Vasaberättelse alltid värd att lyssna till och uppläsaren Stephan Karlsén gör rättvisa åt den här.