Solen var tillbaka när jag cyklade till jobbet och tog en extra sväng förbi Joanne Hoffstens nya "Love bench" utanför Konsert & kongress. Den avtäcktes på City art Link i lördags och skiner nu i höstljuset. Guldig. Fin.
Men det är också i sikte som väcker nyfiken glädje. Stora saker.
1. Författarfristad. Plötsligt blev det fart under kulturtofflorna och kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) lovar att Linköping ska bli författarfristad, efter att vi skrev om den bortglömda motionen. Bra jobbat, sa Elnaz Baghlanian på Svenska PEN till oss på Corren i går. Bra jobbat, lämnar jag vidare till Paul Lindvall och Johan Lundgren (C), ordförande i kulturnämnden. Olov Öbergs MP-motion har legat och dammat alldeles för länge (två år), men varför sura för det nu?
Beslutet ska förstås fattas formellt först, men när det görs blir Linköping Sveriges åttonde författarfristad. Konkret betyder det att staden tar emot en utländsk, hotad författare som får skydd under ett eller två år. Det är ett stipendium där kommunen står för bostad och uppehälle.
Vem det blir vet man inte ännu, systemet med författarfristäder finns globalt och administreras av organistionen ICORN i Norge. De samarbetar med Internationella PEN-klubben. Nu senast fick den palestinske rapparen Khaled Harara från Ghaza skydd i Göteborg. Författare kan alltså betyda allt från romanförfattare till låtskrivare, journalist och regissör.
Ofta blir de skyddade författarna kulturkickar i sina nya hemstäder. Elnaz Baghlanian på Svenska PEN berättar om Anisur Rahman från Bangladesh som ordnar poesifestivaler, författarsamtal och workshops i Uppsala. Och iranskan Parvin Ardalan i Malmö som gör likadant där, plus att hon har startat ett nätverk för skrivande bland utländska kvinnor i staden.
Här har vi alltså verkligen något att se fram emot i Linköping.
2. Nya resecentrum. Läs om hur Linköpings största stadsbyggnadsprojekt är på väg att ta form i dagens tidning på sidorna A4-5. Spännande. Ja, enormt spännade! Idéerna bakom med en mer urban stad som tar vara på ån känns genomtänkta och inspirerande. Se bara det arkitektförslag som vi visar i dag – det är endast ett av sex förslag – där finns sköna detaljer som kulturhus och stadsbad, men också nya, genomtänkta stadskvarter. Visst sätter det igång tankarna och fantasin.
Jag gillade förresten Linköpingsbon Roland Djerfs förslag från i somras med ett Guggenheim-museum i resecentrum. Om Guggenheim är ett spår intresserade vet man ju inte, men försöka duger.
Tänk, år 2028 då nya resecentrum ska vara klart, då är jag 74 år om jag får leva och ha hälsan. Jag kan se mig själv gå runt i det nya Guggenheimmuseet med en röd resväska varefter jag bekvämt tar mig upp till tåget och reser iväg genom den nya stadsdelen mot Paris eller Köpenhamn.
ICORN = international cities of refuge network. Adminstrationscentret ligger Stavanger.
PEN-klubben är en världsomspännande organistion för skribenter som grundades i London 1921. Svenska PEN grundades redan 1922. En av uppgifterna yttrandefirghet och att skydda hotade författare.