Nu blir det skulpturstråk i Linköping

Ett nytt skulpturstråk i Linköping blir verklighet. Detta efter ett medborgarförslag från Correns kulturredaktör Åsa Christoffersson.

Kultur och Nöje2012-09-21 08:56

På torsdagseftermiddagen klubbade en enig kultur- och fritidsnämnd i Linköping igenom det medborgarförslag som kulturredaktör Åsa Christoffersson först presenterade i Corren i mars. Där satte hon ihop ett skulpturstråk i centrala Linköping och räknade till inte mindre än 22 verk, som hon ansågs borde skyltas upp, lysas upp och marknadsföras som en uppstyrd promenad. Dessutom föreslog hon guidade turer och på sikt fler skulpturinköp.

Kommunens konstchef, Christer Fällman, stöder förslaget rakt av.

- Det är ett utmärkt förslag. Det är ett väldigt trevligt stråk som väcker intresse och lockar till promenader i vår stad. Det ökar på det kulturella värdet i stan när man vet att det finns sånt här, säger han och ger "Vinterljus" och Jan Svenungssons kilometerlånga konstverk "I morgon kommer något underbart att hända!" på universitetsområdet som exempel på andra konststråk som verkligen lockat ut människor.

Åsa Christoffersson är glad över bifallet och förvånad över hur snabbt det kom till beslut.

- Det är roligt att stärka kulturen i stan. Särskilt när det är folklig kultur som är till för alla, och som får folk att gå på promenad i stan och träffas.

Det var ett väl genomarbetat förslag, med både karta och alla skulpturer och deras ägarförhållanden tydligt listade. Men Åsa Christoffersson tror att den viktigaste poängen ändå är enkelheten och att bjuda nämnden på en aha-upplevelse.

- "Jaha, är det så många skulpturer", tror jag att de tänker. Jag blev förvånad själv när jag räknade.

Östergötlands museum, som står som ägare till många av skulpturerna, är positiva till att medverka till parken.

Finansieringen är däremot oklar, och därmed också när skulptursstråket kan finnas färdigt. Det följdförslag som togs upp på torsdagens nämndmöte, om att söka 650 000 kronor ur Westman-Wernerska stiftelsen - främst till inköp av två nya skulpturer - tog kultur- och fritidskontoret tillbaka, för att försöka hitta en första finansiering på annat sätt.

- Om vi vill vara lite tuffa och hävda kulturen skulle det kanske ha varit en ansökan på fyra eller fem miljoner för att få en riktig knuff på projektet. Det är bättre att återkomma med en mer gedigen ansökan senare, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Johan Lundgren (c) under mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!