"Att svara på den hjälplöses rop är att vara människa." Det skriver Nina Björk i "Lyckliga i alla sina dagar", en bok "Om pengars och människors värde". Utifrån det självklara, som redan Hávamál i Eddan slog fast, att "man är mans gamman" samt idén om "alla människors lika värde" utvecklar Nina Björk sin bergfasta tro på att en annan värld är möjlig än den där penningen ensam råder.
Hennes röst i samtidsdebatten är välkänd. Med Dagens Nyheter och Sveriges Radios P1 som plattform har hon gjort den hörd. Nu manar hon till samling i humanismens tecken mot kommersialism och överkonsumtion och för ett samhälle med plats för barn, kärlek och omtanke. Måltavla är också den sortens feminism som inte begriper att omsorgen om våra barn inte får fuskas bort i könsstriden. Nina Björk hävdar att det inte är mammarollen som bör förändras, utan papparollen, för att få rättvisa mellan könen.
Dröm om förändringHon är briljant i sin argumentation. Fakta och siffror och fantasieggande exempel är hennes vapen. Hon utgår från Walt Disney, som 1923 kom till Hollywood med 30 dollar på fickan och startade det som skulle bli världens största drömfabrik och i dag ger arbete åt 130 000 anställda. Miljonerna tickar in men det är inte om pengar filmerna handlar, utan om kärlek, närhet, gemenskap.
Människan är det enda djur som "kan föreställa sig det som inte är", det slog redan Karl Marx fast. Det gör att hon kan drömma om förändring. Och drömmen om ett bättre personligt öde är tema i nästan alla Disneyfilmer. Den drömmen ställer Nina Björk mot utopin, som handlar om ett bättre öde, inte bara för den enskilde, utan för en hel värld.
Som mest brännandeRasande vänder hon sig mot entreprenörer och reklam som erbjuder det bisarrt onödiga eller oacceptabla, till exempel "jungfruvaxning" för barn från åtta år och uppåt, något som bjuds ut i New York. Här hemma får tidskriften Mama, skriven för småbarnsmammor, rejält på pälsen för allt den anser mammorna bör unna sig och sina barn. Enligt Mama är "det ultimata beviset för att barn är trendigt ? en skötväska från Louis Vuitton för 7 800 kronor".
Exemplen är dräpande och argumentationen sylvass. Ändå är det när Nina Björk uppehåller sig vid det mänskliga, som hon mest brännande bänder sig in i läsaren.
På första sidan möter vi henne hemma i vardagsrummet bland sina "mest älskade varelser", ungarna. Och längre fram i boken frågar hon: "Önskar vi oss en värld där alla människor - alla människor - med gott samvete väljer jobb framför barn?"
Ett av bokens starkaste avsnitt är när Nina Björk skriver om mannen hon har barn med och lever med sen många år. Efter att ha behandlat Maria Svelands & Katarina Wennstams bok "Happy, Happy" om lyckliga skilsmässor, konstaterar hon: "? jag kan varken välja eller vara otrogen! Om jag så skulle ligga med hundra män skulle jag vara honom trogen för han har blivit mitt ? öde. Min historia, min tid, mitt liv."