Mr Tourette – handikappet blev hans jobb

Första Bokens dag-intervjun: Pelle Sandstrak har haft ett tufft liv. Men i Linköping har han hittat både kärleken och en perfekt skrivarlya granne med flygplatsen. Och snart öppnar kanske Mr Tourette ett eget kafé i stan.

När jag skriver vill jag berätta en historia, men hantverket är viktigt. Jag vill också ge läsaren en litterrär upplevelse, säger Pelle Sandstrak.

När jag skriver vill jag berätta en historia, men hantverket är viktigt. Jag vill också ge läsaren en litterrär upplevelse, säger Pelle Sandstrak.

Foto: Tord Olsson

Kultur och Nöje2013-10-26 07:30

Ingen som möter Pelle Sandstrak kan undgå att bli berörd. Som ett mänskligt kärnkraftverk utstrålar han energi, humor och värme.

– Jag försöker ta vara på det som är positivt med Tourettes syndrom. Spontaniteten, kreativiteten och intensiteten, förklarar han.

Nu är han så frisk han vill bli sedan länge, men under många år var han svårt handikappad av tvångshandlingar och tics. I sin första bok "Mr Tourette och jag" berättar han detaljerat och drabbande om livet med sjukdomen.

Handelsresande i hopp

Det började redan i barndomen när Pelle Sandtrak växte upp i en liten by i Nordnorge. När det var som värst levde han som hemlös och en så enkel sak som att passera en tröskel kunde ta flera timmar på grund av alla tvångsritualer. Räddningen blev ett svenskt radioprogram om Tourettes syndrom där Pelle Sandstrak kände igen sina symtom.

– När jag äntligen fick min diagnos sa professorn till mig att jag var 97 procent handikappad och tre procent hopp. Nu ser jag mig själv som handelsresande i hopp.

Många år av terapi och träning gav honom livet tillbaka och en historia som tål att berättas om och om igen. Pelle Sandstak är en uppskattad föreläsare runt om i världen med runt 200 resdagar om året. Upplevelser och möten under föreläsningsresorna berättar han om i "Mr Tourette on tour", som kom ut i fjol. Och var också den som tog honom till Linköping.

– Jag behövde en illustratör, fann Johanna och i september gifte vi oss, berättar han.

Egenrostat kaffe

Sedan drygt ett år bor de tillsammans i vit hemtrevlig trävilla i Johannelund. Pelle Sandstrak avbryter trädgårdsarbetet och hälsar oss välkomna med ljuvligt doftande hemrostat kaffe. Men först tar han oss med ut i garaget där han stolt visar upp sin kafferost och burkar med bönor från såväl Sydamerika som Afrika. På en handtextad skylt står det "Mr Tourette Coffee".

– Jag experimenterar med olika blandningar. Det är så avkopplande, säger han och berättar om drömmen att öppna ett eget kafé med egenrostat kaffe. Gärna en mötesplats där det också finns rum att ställa ut Johannas bilder. En dröm som dock kräver en del investeringar.

– Jag får väl hoppas på filmen, säger han glatt och syftar på det brittiska filmbolaget Sigmas planer på ett göra film av "Mr Tourette och jag".

Projektet ligger i startgroparna och om allt går som det är tänkt börjar inspelningarna nästa år.

– Det borde kunna bli en hit. Alla ingredienserna finns ju där: en sann historia med happy end.

Skrivro i Linköping

Lagom till biopremiären tänker Pelle Sandstrak släppa sin tredje bok "Mr Tourette 2.0". Den tar vid där den första slutar.

– Det blir bra. Alla undrar ju hur det gick sedan. Och så slipper jag att bara ge intervjuer om sjukdomstiden och kan i stället fokusera på nuet och att inte bli sjukligt normal, haha.

Även om Pelle Sandstrak älskar att möta människor och stå på scen, känner han ett behov av att trappa ner lite på föreläsandet.

– Jag har ju en familj att ta hand om nu och så behöver jag få tid att skriva. Linköping är faktiskt den första stad där jag fått ordenlig skrivro.

Eller ro är kanske inte rätt uttryck. Pelle Sandstrak hyr nämligen en skrivarstudio alldeles intill Linköpings flygplats, 200 meter från startbanan.

– Det är perfekt, utbrister han entusiastiskt. Jag älskar allt som har med flygplan att göra.

Något alla som går in på Pelle Sandstraks egen hemsida märker när hans stämma direkt förkunnar "ladies and gentlemen, this is your captain speaking".

Han tror själv att flygintresset grundades i barndomens Nordnorge när Boeing 747-planen som flög över byn var det mest spännande som hände.

Höll redan på LHC

Flygstaden Linköping passar Pelle Sandstrak på många sätt. Trevliga människor och lagom stor tycker han.

– Jag kan gå hem från flygplatsen när jag kommer från mina resor, bara en sån sak. Och så höll jag på LHC redan innan jag flyttade hit.

När vi träffas är han nyss hemkommen från en författarkryssning till Åbo. Där pratade han om sina böcker tillsammans med bland andra Rikard Wolff och Jonas Jonasson. Men de som gjorde störst intryck på Pelle Sandstrak var Jan Malmsjö och Marie Göranzon (som ju är född och uppvuxen i Linköping).

– Vilket par! Vi hade fina samtal om hemstaden, livet och konsten.

Han talar sig varm för litteraturarrangemang, typ Bokens dag, där författare och läsare möts.

Nu öppnas ytterdörren och Johanna, numera Sandstrak Salenius, kommer hem tillsammans med sin lilla dotter Ofelia. Pelle hissar en skrattande treåring mot taket.

– Jag har hittat en balans i livet som jag trivs med. Några tics ibland, det bjuder jag på, säger han.

Nu ska paret Sandstrak göra en barnbok tillsamman. Om barn som är annorlunda.

– Ingen diagnosbok utan en som är lekfull och magisk. Lite som "Mr Tourette", men med barnperspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!