Mer än boktryckarkonstens fader

Boktryckarkonstens fader, Johann Gutenberg. John Man har agerat detektiv när han skrivit sin bok.

Boktryckarkonstens fader, Johann Gutenberg. John Man har agerat detektiv när han skrivit sin bok.

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-22 00:00

John Man: Gutenberg

Översättning: Fredrik Sjögren

Ordfront

TRE UPPTÄCKTER har fundamentalt förändrats människans, eller åtminstone människans intellektuella, historia. Skriftspråket. Alfabetet. Och så den upptäckt som blivit synonymt uppfinnarens namn, och som närmast kommit att bli liktydigt med den moderna människan: Gutenberg och boktryckarkonsten.

Inte första verket

Mer exakt bestod Gutenbergs uppfinning av att använda lösa typer och tryckpress för att massproducera identiska böcker. Som alla får lära sig i skolan var året 1455 då den legendariska Gutenberg-bibeln såg dagens ljus, tryckt av en man som var född det magiska året 1400.

Men, men. Det är bara det att man inte vet när Gutenberg föddes. Och den första bibeln trycktes 1454, men den var sannolikt inte Gutenbergs första tryckta verk. Vi vet faktiskt förbluffande lite om Gutenberg och hur han utvecklade sin uppfinning, som historikern John Man påpekar i den nyöversatta, populärvetenskapliga boken "Gutenberg".

Vi vet så lite att John Man snarare får arbeta som detektiv än som precisionshistoriker när försöker pussla ihop bitarna i denna mirakulösa historia. Och det har sina tveklösa poänger. Ty John Man driver i första hand inte egna teser utan presenterar med sannolika och möjliga historieskrivningar utifrån den omfattande forskningen.

Bred inblick

John Man ger en bred och djup inblick i detta avgörande skede i mänsklighetens historia. Dessutom sätter han in uppfinningen i sitt dåtida, sociala, politiska och kulturella sammanhang, och berör därmed också den intressanta frågan varför just Gutenberg och Mainz blev epicentrum i boktryckarkonstens historia. För kunskapen och förutsättningarna fanns i princip redan, rentav sekler före Gutenberg. Märkligt och intressant.

John Man är en sympatisk populärhistoriker. Givetvis påläst och kunnig, men också en utmärkt berättare med ett balanserat, personligt tilltal. Inte minst har han förmågan att få läsaren att känna sig intelligent, åtminstone i författarens sällskap. John Man har för övrigt också skrivit den bästa populärvetenskapliga bok jag läst om alfabetet; "Alfa Beta" (Forum) utkom på svenska på förra året och rekommenderas varmt till alla med minsta intresse för skriftspråket.

Villkoren förändras

Men finns det inte en fjärde genial skriftuppfinning i människans historia? Jo, visst: internet. John Man, liksom Christer Hellmark i bokens förord, understryker att vi just nu lever i denna spännande tid, vilket delvis förklarar intresset för tidigare revolutioner.

I dag är det närmast en truism att tala om internets revolutionerande, demokratiserande kraft. Ändå frågar jag mig om Internet verkligen har medfört den revolution som vi närmast slentrianmässigt tar för given?

Är vi inte alltför närsynta? Saknar vi inte perspektiv? Att internet djupgående förändrat tillkomsten av och tillgången på texter står klart. Men har internet i grunden förändrat vårt sätt att tänka och leva?

Om det är någonting historien lär oss, så är det att dramatiska upptäckter som förändrar människans villkor nästan alltid går den egna samtiden förbi.

Möjligen har jag fel. Dagens människa är ju så otroligt mycket intelligentare än sina föregångare. Eller hur?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!