Melanders djärva språng

Lars Melander varvar djupdykningar med ytexperiment på ett sätt som gör honom svårplacerad på konstkartan. Ewe Olsson har sett hans utställning på Konstforum i Norrköping.

Kultur och Nöje2007-02-27 00:00

Lars Melander

Konstforum, Norrköping

Pågår till 11/3

En man med många talanger. Nej, Highsmith-epitetet räcker inte till för att beskriva Lars Melanders vidsträckta odysséer i konstens värld, där han fångar upp influenser från när och fjärran i tid och rum.

Till synes intuitivt sker mötena med såväl dagens som gårdagens stilar och epoker, träffar som stimulerar och inspirerar till ständigt nya landvinningar, oprövade grepp och infallsvinklar i ett vitalt nyskapande.

Blandar genrer

Det handlar om djärva språng, djupdykningar varvade med ytexperiment, något som gör Lars Melander svårplacerad inom gängse begrepp.

Klart är emellertid att flera längre eller kortare vistelser i USA påverkat stilen. Under första resan hamnade han i flodvågen efter den abstrakta expressionismens stormvindar och popkonstens genombrott. Han sög till sig en del, kompletterade med egna studier, grävde i konsthistorien och tvekade inte att blanda genrer.

Färgtonen präglar motivet

Färgen är det primära, säger konstnären själv. Och visst är det så. Han jagar ifatt en ton på paletten och låter den sedan genomsyra den färdiga bilden, sätta sin prägel på motivet, vare sig det utförs grafiskt eller måleriskt.

Stundom arbetar han tematiskt, och det är en ren fröjd att få följa med på de djärva krumsprången mellan gudinnor och schackdrottningar för att kanske hamna i en fortplantningsscen, där två blir en med hjälp av en spelkortsschablon.

Genialt! Och akrylmålningen "Mönsterkvinna" är ju en direkt parafras på en av 1900-talets första modeskapare, Madeleine Vionnet, vars kreationer i dag bildar mönster i nya klänningstyger. Vilket konstnären knappast kan vara medveten om. Men så fungerar det för den skarpögde och lyhörde!

Sorg styr penseln

Allt är inte figurativt. Lars Melanders utflykter i den abstrakta sfären röjer påverkan från flera av våra stora namn med färgen och linjen som ledstjärnor, Miró och Matisse, Kandinsky och Klee, för att nämna några av betydelse.

Allt är heller inte sprudlande och glädjefyllt. Mörka perioder i konstnärens liv har präglat ett bildskapande, där sorgen styrt penseln och depressionen splittrat motivet. Men detta binder bara betraktaren allt närmre Lars Melander och gör medskapandet naturligt.

Patricia Highsmith skrev romanen "The talented Mr. Ripley" ("En man med många talanger") 1955. Den har filmatiserats flera gånger.

Ewe Olsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!