UNDER 1980-talet blev den irakiska journalisten Mayada Al-Askari kallad till Saddam Hussein för att ta emot hedersutmärkelser direkt ur diktatorns hand. Femton år senare hämtades hon av hans hemliga polis för att föras till fängelse och torteras.
I boken "Mayada, dotter av Irak" som kom på svenska förra året skildras ytterligheterna i det irakiska samhället under Saddam Husseins tid.
Bokens handling ramas in av Mayada Al-Askaris helvete i fängelset Baladiyat utanför Bagdad. De dagar hon tillbringade i den lilla, stinkande cellen tillsammans med 17 andra kvinnor var hennes livs mardröm.
Kvinnorna i cellen kom från olika bakgrund i samhället och hade fängslats utan rättegång. För att skingra tankarna och få tiden att gå i, berättade de om sina liv för varandra. Irakiska öden och tragedier rullas upp i boken.
Mayada själv förtäljer bland annat om sitt liv som privilegierad i en inflytelserik familj och om sina möten med Saddam Hussein. Hon bjuder på minnen från en intervju med högtstående regimmedarbetaren Ali Hassan Al-Majid, sedermera känd som Kemiske Ali, och berättar hur hon bevistade en "demokratiuppvisning", där oskyldiga irakier smädades och plågades inför publik.
Varje dag ljöd ångestfyllda skrik utanför celldörren. Inte heller Mayada gick fri från tortyr. Boken är skoningslös i sin skildring av hur hon, under det att hon anklagades för att ha spridit regeringsfientlig propaganda, bands fast och fick elektriska stötar.
Sammanvävda ger kvinnornas berättelser i boken en bild av Iraks historia, både före Saddam Husseins makttillträde och under hans tid som president. Deras öden skildrar en omänsklig grymhet och ger röst åt miljoner irakiers skräck.
"Mayada, dotter av Irak" är en detaljerad och inlevelselik berättelse, fylld av känslor.