Fackbok
Christer Knuthammar, Eli Hjorth Reksten
LiU – Ungt universitet på väg. Berättelser. Bilder. Verkligheter.
LiU-tryck
Redan år 1659 kunde det ha blivit verklighet, då riksdagen föreslog en Göta Akademi i Linköping. Så blev det inte. Universitet gick stället till Lund som var en nyvunnen svensk stad.
Det kom att dröja ytterligare 300 år med ett riksdagsbeslut 1965. Sedan skedde allt fort. År 1970 hade Linköping en högskola, 1975 ett universitet kompletterat med Hälsouniversitetet år 1986.
Om den dramatiska tillkomsten och de första decenniernas utveckling berättar Christer Knuthammar och Eli Hjort Reksten i boken ”LiU – Ungt universitet på väg”. Till grund för sin berättelse har de ett större antal intervjuer med människor som var med då det begav sig.
Det är en spännande och underhållande läsning. Idag är Linköpings universitet med Hälsouniversitetet ett av Sveriges mest framträdande lärosäte. Psykolog- och läkarutbildningen toppar statistiken och såväl den filosofiska som tekniska fakulteten har internationell erkänd standard.
När Linköping blev högskola och universitet fanns många fördelar redan på plats. Efterkrigstidens högkonjunktur lade grunden för god ekonomi, även om den kom att förändras under 70-talet.
I Uppsala och Lund förhärskade det så kallade ”docenteländet” där forskare trängdes och trampade på varandra i kampen om de fåtaliga tjänster som fanns att tillgå. I Linköping rådde nybyggaranda och det fanns gott om tjänster att söka.
Linköpings valspråk ”Där idéer blir verklighet” tjänar verkligen som en beskrivning av LiU:s utveckling. Pionjärtiden födde kreativitet. Man slapp hundratals år av inpyrda gamla traditioner och trätor som hindrar förnyelse och utveckling.
Några av de intervjuade berättar om hur Linköping fick en fullständig läkarutbildning genom idén om problembaserat lärande, PBL, och nya tankar kring integration av olika vårdprofessioner. Inför hotet om att helt förlora läkarutbildningen kunde man enas om dessa kreativa modeller.
Författarna berättar också om motgångar och svårigheter. Konflikter och brist på samarbete mellan de tre fakulteterna, fiaskot med tv-undervisning och kaoset i det nybyggda campus i Valla, där snön störtade in på vintrarna och temperaturen steg till 35 grader på somrarna.
Christer Knuthammar och Eli Hjorth Reksten har skrivit en lika viktig som roande tidshistoria. De många citaten från intervjuerna är mustiga och talande. Boken kommer säkert att vara ett bra underlag för kommande forskning om universitetets historia.