Lasse Berg: Ut ur Kalahari. Drömmen om det goda livet

Lasse Berg är 70 år, bosatt i Uppsala när han inte är ute och reser. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet.

Lasse Berg är 70 år, bosatt i Uppsala när han inte är ute och reser. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet.

Foto: Samir Hadj-Abderrahmane

Kultur och Nöje2014-04-01 08:00

BOK

Lasse Berg

Ut ur Kalahari. Drömmen om det goda livet

Ordfront förlag

Ett ständigt återkommande samtalstema är vår framtid. Den egna privata och jordens framtid. Spekulationer bryts mot teorier och profetior. Ofta med en negativ och olycksbådande klang. När det gäller våra egna liv har vi svårt att vara kvar i nuet. Men jordens framtid med djur, växter och mänsklighet har vi betydligt lättare att tränga undan för att istället sysselsätta oss med det närvarandes frågor.

Journalisten, författaren och tv-filmaren Lasse Berg har i många böcker och reportage sökt bena ut frågorna för oss. Inte minst de två böckerna; ”Gryning över Kalahari” och ”Skymningssång i Kalahari” har varit betydelsefulla för alla oss som vill ta vår egen och jordens framtid på allvar, men ändå kunna bevara ett hopp.

Nu avslutar Lasse Berg sin serie med den tredje boken ”Ut ur Kalahari”. För att förstå vår egen tid och den som ligger framför oss behöver vi ett historiskt perspektiv där även neurologer, biologer, arkeologer och antropologer är oss till hjälp. Enligt författaren förändras nu världen på ett sätt som inte inträffat sedan neolitisk tid.

Han återvänder till det Asien och Afrika han rest i sedan ungdomen. I Asien möter han en kontinent i förvandling. Afrika kämpar med andra frågeställningar. Klimatförändring och förutsättningar för jordbruk gör det svårare för Afrika att finna vägen mot välfärd och diktatur. Men Lasse Berg tvekar inte om att den tiden kommer. Svårigheter uppstår och vidmakthålls, men det finns också motkrafter som driver utvecklingen åt ett bättre håll.

Har vi blivit lyckligare som människor, frågar sig så Lasse Berg. Ja och nej, är svaret på den frågan. Fattigdomen har minskat, men människor förlorar allt mer den sociala kontakten med varandra. Gruppen tonas ned till förmån för individen. Om vi inte ser upp kommer evolutionen att gynna psykopaten. Det är framtidens fara.

Lasse Berg formulerar så 20 levnadsråd för verklig lycka och välfärd. Allt byggt på en enorm kunskap om människa, miljö, natur och historia. De skulle kunna tjäna som tio Guds bud för oss i dag. Vill vi överleva som mänsklighet krävs engagemang, empati och en vilja höra samman som flock och grupp. Samt en viss lättja.

Det är befriande att läsa Lasse Berg. Man tröttnar liksom aldrig på honom. Tryggt navigerar han oss mellan hopp och oro, vänster och höger. Svår att fånga i trender och ideologier. Lasse Berg går ständigt sin egen väg, men jorden bästa för ögonen. Han ger oss hopp om en framtid. Trots allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!