Lågmält, omtumlande drama

Foto:

Kultur och Nöje2013-10-16 07:00

Konstutställning

Mats Fredrikson: A Perfect Garden

Foto i Konsthallen Passagen, Linköping

Visas till 24 november

I de här fotografierna har landskap, ofta mättade med suggestiv tyngd men även med en lätthet, uppstått som ur tomma intet. Det har de förstås inte. De är produkter av konstnärens seende, erfarenhet och intuition.

Några bilder är konkreta kompositioner, som påminner en del om målningar. Inslag av färger, om än återhållna, gör att man kan se på dem på det viset.

Emellertid är de flesta fotografierna svartvita. Här finns serier på ett grundtema, men också enstaka bilder som själva får sammanfatta en idé.

Synnerligen abstrakt

Många bilder är synnerligen abstrakta, men efter en stunds betraktande reduceras känslan av total abstraktion. Istället förskjuts intrycket sakta mot något som minner om upplevda realiteter. Det där är givetvis en upplevelse av strikt individuell karaktär. Det jag ser kanske ingen annan ser, eller också ser tvåhundra andra något helt jämförbart.

Jag har inte träffat på verk av en landskaps-skapare av just det här slaget förut. Till en början kan en hel del säkert verka svårgripbart. Men jag tror att många utställningsbesökare kommer att uppleva förundran över det som långsamt framträder ur en bild som initialt kan förefalla "kodlåst".

Vidunderlig

Som man kan förvänta sig av en konstnär som i många år sysslat med formgivning, har arrangemangen ur olika aspekter tydliga estetiska drag. Innehållet i de här fotografierna rör dock om och utmanar det sobra och eleganta. Fläckar, inbrytningar, skuggeffekter, krackeleringar etcetera bidrar till att presentera en bildvärld som är egenartad och som undan för undan lockar besäkaren till att tränga djupare in i den.

Sviten "Landskap I-VII" är vidunderligt suggestiv, där varje enhet är en berättelse, ett lågmält, men omtumlande drama.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!