Kvinnorna man får leta efter

Här är fem biografier om eller av kvinnor – och en pärla till dokumentärfilm. Visa den igen, snälla SVT!

Kultur och Nöje2014-03-08 06:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fick ett mejl från en läsare som ville ha tips på biografier som de kunde läsa i sin bokcirkel i samband med kvinnodagen. De skulle vara skriva AV kvinnor eller OM kvinnor. Vilken rolig fråga! Det är ju bara att titta i närmsta bokhandel så ser man rader av biografier med män, män, män stirrande på en med allvarlig min från omslaget. Kvinnorna måste man leta efter. Här är några biografier som jag tycker om:

1. "Enkel, vacker, öm" (om Monica Zetterlund) av Klas Gustafson. Omsorgsfullt, välskrivet och respektfullt men väjer inte väjer för alkoholen och svärtan. Här medverkar också Monicas dotter Eva-Lena. Hon ställer annars aldrig upp i intervjuer.

2. "Maktspelerskan" av unge Linköpingshistorikern Erik Petersson. Om drottning Kristina fram till dess att hon, krigarkungen Gustav II Adolfs dotter, chockar sin omvärld och abdikerar. Erik skriver rakt och kunnigt och allt bygger på källor. Uppföljaren "Drottning utan land" om resten av Kristinas liv är också intressant. Vilken stark människa, och vilka höga tankar hon har om sig själv. Precis som en typisk maktman ur historien.

3. "En av oss" av Åsne Seierstad. Det är den som handlar om Anders Behring Breivik. Otroligt bra! Porträttet av massmördaren är gastkramande. Hans mamma har en bedrövlig uppväxt. Hans pappa sviker. Anders själv har en märklig drift att på något sätt bli bemärkt. Först som klottrare, sen försöker han bli rik på bedrägeriliknande affärer, efter det ägnar han år åt dataspel. Han utreds på BUP från 4 års ålder. Men just som man fascineras liiite för mycket av denna fruktansvärda mördare så får man också lära känna tre av hans offer. Så att vi inte glömmer vad han faktiskt gjorde – med en sjuk ideologi i ryggen.

4. "Astrid Lindgren - en levnadsteckning" av Margareta Strömstedt. Kom ut första gången redan 1977. De två var vänner i 30 år och det här är en mycket fin och välskriven biografi över en av mina allra, allra största idoler och förebilder, både som författare och människa.

5. "Siri" av Lena Einhorn ligger i min att-läsa-hög. Rekommenderas av min kollega Ann-Charlotte Irhede. Handlar om skådespelaren Siri von Essen och är en skildring av en spännande och stark kvinna. Men den ger också en ny bild av ikonen Strindberg som framstår som en ganska fånig mansgris med förföljelsemani, medan Siri fick ta ansvar för familjen i 14 år, hälsar Ann-Charlotte.

Sist en dokumentärfilm som gick på SVT i mitten av februari. Tror att den är borttagen från SVT Play nu, men jag hoppas att SVT visar den igen.

”Rent, vitt, slätt & några livstycken” är gjord av Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski. Här skildras arbetare, ja, ni läste rätt, människor som arbetar, det ser man inte ofta i reortage numera. Och de gör det på ett stort tvätteri i Norrköping. Av någon anledning har filmarna placerat konsertpianisten Mats Jansson mitt i fabriken. Det är vitt fladder, fabriksljud och Chopin, så vackert, så vackert.

Man får ingen förklaring till varför han sitter där i frack och spelar, men jag tänker att det är för att hylla dem som arbetar där, de som viker och bär och hänger upp och ser till att sjukhusen får rena rockar i en aldrig sinande ström.

Kvinnorna pratar om sitt arbete och sina liv, ett annat liv än det glassiga, och de är så kloka. Man vet inte precis vem som säger vad, filmen sveper fram som tvätten på galgarna i taket, en kvinna säger "jag tycker man ska bry sig om det man gör". Ja, det har hon väldigt rätt i. Man ska bry sig om det man gör.