"Att arbeta med sina inre bilder, och långsamt se dem framkallade, är att vända blicken mot ett centrum inom sig själv".
Åke Johansson är en av få konstnärer i Sverige som arbetar med det mödosamma kopparsticket. Den teknik som i konsthistorien visar på de mest mästerliga resultat, av bland annat Goya och Rembrant.
Han håller inte bara skickligt håller fast vid denna klassiska grafikteknik, utan visar dessutom starkt engagemang för mänskliga olyckor i vår tid, i andan av Goyas svit "Los Desatres". Men han utvecklar traditionen med stark personlig känsla och integritet.
När han med stickeln söker pränta ondskan i världen, så väljer han Joseph Conrads bok "Mörkrets hjärta" som utgångspunkt. Här kan man fördjupa sig i kolonisationens brutalitet i exploateringen av människor och natur uppför Kongofloden.
I andra starkt symbolmättade sviter utvecklar han detta tema vidare, med inslag av 1400-talsmotiv med den Helige Franciskus - eller kulturarbetarnas ruffiga villkor, fångade i en cirkusmanege.
En stor del av Åke Johanssons motiv handlar om människors erfarenhetsrika upplevelser och mognad. Men det gestaltas i form av lite skröpligt sammansatta byggnader. Och under dessa motiv finns kartsymboler, som på något sätt visar hur vi av myndigheterna sorteras in i olika kategorier, och därmed blir liksom avfärdade utan åtgärder. Genialt!
Jag blir starkt berörd av Åke Johanssons konstnärskap. Gå och se utställningen! Tiden är knapp för att alltjämt få se sådana här nya mästerverk utförda i den klassiska kopparstickstekniken.