Konstspaning: En konstnärlig folkrörelse

Karin McKeogh och fotografen Leif O Pehrson ställer ut tillsammans i studion på Kulturstadsdelen Verkstan, Motala.

Karin McKeogh och fotografen Leif O Pehrson ställer ut tillsammans i studion på Kulturstadsdelen Verkstan, Motala.

Foto:

Kultur och Nöje2014-05-06 15:29

Konstrundor har blivit något av en ny folkrörelse. Varje år arrangeras mer än ett 50-tal olika konstrundor i Sverige med cirka en miljon besökare. Det började 1968 med Österlen i Skåne. Initiativet kom från konstnärerna och konsthantverkarna. Grundidén var att till påsk hålla konstnärsateljéer och verkstäder öppna för allmänheten.

I Östergötland arrangeras 7-8 olika konstrundor. Den största är Norra Vätterns konstrunda som i år pågick 1-4 maj. Närmare 100 konstnärer och konsthantverkare medverkade på 57 olika platser från Motala upp till Askersund med omnejd. Redan första dagen var det mycket folk i rörelse. En bra långhelg. Lite lugnare under fredagen och sedan livligt igen under det soliga helgslutet.

Utanför våffelfiket Mallboden i Motala verkstadsområde springer en familj från Askersund fram till oss och frågar var man börjar?

– Ja, börja gärna där borta i K-Ringens Galleri där ni kan få stora broschyrer och bra information av konstnärerna.

Social konst

Man träffar folk och får kontakt med annorlunda och intressanta miljöer som man annars inte ser eller vet om. Kultur är ju i grunden en social företeelse. Möten, kommunikation och gestaltningar att samtala kring. En som renodlat fenomenet är konstnären Tommy Jerhammar. I sin ateljé på övervåningen har han röjt bort allt och i stället placerat en skön soffa med fåtöljer. Ett litet bort med provbitar på sitt konstnärskap.

– Det är viktigt att sitta och prata med besökarna, säger han.

Och det kan han ha rätt i. Men de flesta visar upp sina arbeten i ganska fullmatade utställningar. Ibland finns konstnärerna i gamla industrilokaler i stan eller inbäddade i grönskan någonstans ute på landet.

En av de verkligt sköna miljöerna erbjuder målaren Ingrid Schöön Holmberg i Nykyrka norr om Motala. Hennes långsmala ateljéhus var tidigare ett uthus till den stora huvudbyggnaden intill, som var ett fattighus i slutet av 1800-talet. Nu är allt gediget upprenoverat av henne och maken. Allt målat i traditionsenligt falurött. Utanför den höga ateljén finns två fina utställningsrum för hennes skimrande målningar.

Totalupplevelse

Konstrundor ger en totalupplevelse av människor, miljöer och kultur. En del kan tycka att det är ett populistiskt och ytligt jippo. Gynnar det den seriösa konsten? För konstnärerna betyder det ökad publikkontakt, marknadsföring och även försäljningsintäkter, annars skulle de inte hålla på. Totalt beräknas konstrundan Norra Vättern ge 17 000-18 000 besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!