På Norrköpings konstmuseum visas under sommaren en utställning, som verkligen utgör en hyllning till den svenska sommaren. Museet har sammanställt ett femtiotal konstverk från 1800-talet till idag, som alla utgör hyllningar eller allegorier över den svenska sommaren. Det har blivit en överraskande vital utställning med konst av yppersta kvalitet och med oväntade möten mellan 1800-talets och vår tids natursyn.
Medan 1800-talets idealiserande får sina uttryck i oljemålningar av Prins Eugen, Karl Nordström , Oscar Törnå och Johan Krouthén så domineras vår tids konst av stora färgfotografier av Annika von Hausswolff och Maria Friberg. Men det är inte bara tekniken som förändrats utan i von Hausswolffs Tillbaka till naturen ligger den nakna flickan i den risiga skogen som en integrerad del av naturen medan kvinnokroppens harmoniska linjer kontrasterar mot skogens vassa destruktiva markyta.
Maria Friberg Still lives 4 utgör en parafras på John Bauers Trollörten men med en liten pojke liggande vid strandkanten med sin spegelbild i vattnet men där övergivenheten är så definitiv utan all idealisering. Det är två konstverk från vår egen tid, som redan blivit lika klassiska som Prins Eugens upplysta ångbåt i sommarnatten utanför Valdemarsudde.
En av utställningens höjdpunkter utgör Bror Hjorths stora målning från 1941 Vilda indianer vid Långsjön, i vilken pojkarna leker obekymrade sina lekar medan föräldrarna äter sin picknick; en bild av ett troskyldigt Sverige mitt under brinnande världskrig, som kan jämföras med Gerhard Nordströms Sommaren 1970 med ett uppdukat bord med damastduk mitt i den svenska naturidyllen, men med en påminnelse om en annan värld i form av ett flygplan på den blå himlen.
Konstmuseet har anordnat en utställning med verkliga toppverk. Där återfinns Grünewalds Den gröna badvagnen, Ivan Ivarssons och Inge Schiölers västkustbilder, Jan Håfströms Fot i vatten, bara för att nämna några exempel. Men där finns också målningar som är mer bortglömda som Gert Aspelins Midsommardagen 1970, en magnifik bild över badstranden i Kivik med ett myllrande badliv. Det är en sann glädje att upptäcka sommarminnenas bildkavalkad under 200 år i den svenska konsten. Dessutom bjuder museet på en stillsammare utställning om konsten under ostindiefararnas tid genom att visa småkonst från 1700-talet.
Gunnar Lindqvist