Ola Klippvik: Sportsmän
Albert Bonniers förlag
EN BLÅVAL har strandat. En pojke släpper ner fågelägg i brunnen. Gud kedjeröker och i baracken spelas det poker.
I Ola Klippviks värld läggs allt sida vid sida, stort som smått, i ett till ordning förklätt kaos. "Sportsmän" är Klippviks skönlitterära debut, en komprimerad kortprosasamling i encyklopedins dräkt. Det börjar med A som i Andas och slutar med Ö. Ö som i Öland, där författaren är uppväxt och där han också har verkat som sportjournalist.
En ytterst självsvåldig och subjektiv uppslagsbok är det, fylld av associationer, barndomsminnen, faktainformation och halsbrytande etymologiska kommentarer. Ofta suggestivt och roligt, stundtals obskyrt och undflyende. Texterna måste heller inte läsas strikt i den ordning de kommer. Med sina inskjutna hänvisningar till andra uppslagsord i samlingen inbjuder de snarare till en fri och labyrintisk läsning. Och när jag börjar hoppa i texten får jag plötsligt syn på dolda sammanhang och invävda berättelser. Det låter kanske komplicerat, men det hela liknar mer en dans eller ett slags storögt utforskande av världen.
Det Ola Klippvik främst tycks intressera sig för i "Sportsmän" är manligheten, vad den egentligen är och vilka uttryck den tillåts ta i vår kultur. Det klättras i berg, sportas, forskas, bits ihop. Pojkar spelar ishockey, snorklar och brottas, Ronnie Peterson kör ihjäl sig i Grand Prix, globetrottern erövrar världen och rekryten beordras framåt marsch. Här är manligheten kärv och ståndaktig, men under ytan anas melankoli och känslosamhet, en sorts längtan ut till något annat.
Är den form Ola Klippvik har valt för sitt projekt, systematiserandet och inordnandet, i sig en del i detta utforskande av manligheten? Kanske, om behovet att dela in tillvaron i hanterliga och överblickbara delar verkligen kan beskrivas som manligt.
Samtidigt gör det öppna och flytande draget i dessa texter att de hela tiden spränger de ramar den stränge encyklopedisten vill sätta upp. Klippvik lyckas sålunda både illustrera och sabotera de manlighetens mönster han föresatt sig att undersöka.
Ingen liten bedrift.