EWK - politisk tecknare i vÀrldsklass
Arbetets museum
PÄgÄr till 27/8
NÀr jag i mitten pÄ 90-talet utformade en vandringsutstÀllning Ät EWK-sÀllskapet i Söderköping fördjupade jag mig i mÄnga av mÀstarens klassiska bilder. De som handlade om vÀrldssvÀlten, miljöengagemanget, karikatyrerna och det storpolitiska dagslÀget. Bilder som publicerats i böcker och tidningar runt om i vÀrlden.
Evert Karlsson föddes 1918 i Mogata socken utanför Söderköping och avled den 5 januari 2004.
PÄ Arbetets museum visas ett Àn större urval bilder som strÀcker sig fram till början pÄ 90-talet. (1995 drabbades konstnÀren av en stroke.)
Motivkretsen Àr alltjÀmt densamma. HÀr finns de mÄnga mÀsterliga karikatyrerna av vÀrldens ledare och makthavare, ofta fÄngade i olika avslöjande sammanhang och berÀttelser.
I "MÄltavlor" fÄr vi en pÄminnelse om vÀrldens mÄnga mördade ledare, i "Den nya Europakartan" Àr Helmuth Kohl i fÀrd med att sy ihop och Boris Jeltsin med att klippa sönder.
I mera dramatiska motiv finns Lech Walesa som trotsar den ryska stöveln och juntaledarna i Argentina och Chile som lÀmnar blodspÄr nÀr de trampar pÄ listan över de mördade. Mycket starkt!
Det Àr inte att ta miste pÄ EWK:s engagemang nÀr han skildrar de politiska kriserna runt om i vÀrlden. FrÄn Vietnam till Israel, Jugoslavien och Irak. Med uttryck som med sin skÀrpta tuschsvÀrta blir mycket slagkraftiga.
I andra mindre krisartade sammanhang finns det en humoristisk udd i karikatyrerna. Festliga Àr de svenska politiker som Äterges i fabeldjurvÀrlden. HÀr skildras Göran Persson som en pösig mallgroda och Mona Sahlin som en excentrisk pÄfÄgel.
Bland EWK:s mest tÀnkvÀrda motiv finns "Freedom i Sydafrika". Det gestaltar ett allmÀngiltigt fenomen utöver apartheid-temat. NÀr kolonisatörer eller ockupanter slÄr sönder de drabbade lÀndernas naturliga kultur- och levnadsförhÄllanden, sÄ blir följden att den inhemska befolkningen börjar döda varandra (jÀmför dagens Irak).
Utöver de kongeniala karikatyrerna och slagkraftiga "budskapen" bjuder EWK-utstÀllningen pÄ en hisnande undervisning i modern politisk historia.
Lars-Ola Johansson