BOK
Jonas Karlsson
God jul. En berättelse
Wahlström & Widstrand
Allt sedan Dickens dagar hör till julen en god berättelse. Skådespelaren, dramatikern och författaren Jonas Karlsson ger oss en sådan berättelse i boken ”God Jul”. Lagom lång för att kunna högläsas under några mellandagar som en uttänjd novell. Det är en humoristisk berättelse med lätt svarta och cyniska drag.
På kommunhuset planerar man inför julen. Man borde ge medborgarna i staden något extra. Samtidigt är det besparingstider, inget får kosta och egentligen borde någon personal sägas upp.
Genial planSå får en högre tjänsteman, Bror, snilleblixten att ställa ut ljusstakar i vissa fönster så att man formar budskapet God Jul genom kommunhusets många fönster. En enkel och genial plan, som dessutom inget borde kosta.
Men då förbiser Bror och hans kollegor alla de faktorer som handlar om grupprocess, misstänksamhet, avund, individualism och kulturell mångfald.
Varför får bara vissa julljus i sina rum och varför måste muslimen Jusuf nödvändigtvis ha en på sitt kontor? Har inte ljustrapporna något att göra med Jesus, eller hur var det nu?
Ursvensk avundsjukaEn enda rationell person, Frida, söker nitiskt bringa ordning i kaoset, vilket hon ska få betala ett högt pris för. För lika ursvenskt som skinka och lutfisk är också arbetsplatsens konflikter och den missundsamma avundsjukan.
Jonas Karlsson berättar med samma ton som han ofta agerar på scenen; återhållet men med ett starkt patos. ”God jul” är en berättelse som pekar finger mot byråkratisk småaktighet och konformitet. Ett bra sätt att smälta julmat och stilla stressen. För nu är det snart dags igen: God jul!