KONST
För egen del börjar hon mycket handfast. I februari ska allt vara på plats när hon deltar i utställningen VirtusFeminea på EdsvikKonshall i Sollentuna. Tillsammans med kvinnliga kollegor från Korea, Indien och Sverige vill hon ge sin tolkning av just kvinnlig kraft. Det är en utställning med uttalat feministiskt fokus som pågår 10 februari-25 mars och under Internationella kvinnodagen 8 mars ska den uppmärksammas lite extra.
– Jag har ställt ut där tidigare och ska också ha en egen utställning där under 2019. Det här är kul och bra för mig men jag ser det också som att jag vill pusha för Linköping. Det är viktigt för oss konstnärer här att vi syns och ställer ut även på andra orter, säger Joanne Posluszny Hoffsten när hon tar emot i sin ateljé.
Uställningen hamnade, ofrivilligt, extra rätt i tiden efter Metoo-uppropen som svept över världen.
– Många har drabbats och det som hänt är förskräckligt. Det behövde komma fram. Nu gäller det att gå vidare och visa styrka. Vi kan ju inte ge upp utan nu är det viktigare än någonsin att visa feminine power.
Hur gör du det?
– Jag är konstnärinna och försöker säga nåt genom min konst. Jag har alltid berört de här frågorna, som i min tidigare utställning Silence of Abuse. Vi måste fortsätta göra saker och visa oss. Don´t stop until you drop. Det är nu det börjar.
En udda koppling till hela Metoo-rörelsen är också att Joanne Posluszny Hoffsten faktiskt känner mannen som är upphovet till hela explosionen. Hon lärde känna Harvey Weinstein under sin uppväxt i Buffalo i USA.
– Jag lärde känna honom genom min engelskalärare, som för övrigt var en nunna. På den tiden var han som vem som helst, en vanlig kille. Ingen konstigt men sen måste det verkligen ha spårat ur. Nu kan jag nästan tycka synd om honom. Han har betett sig som ett svin men han var aldrig en av de coola killarna och han försökte väl kompensera och utnyttjade sin makt. Idag har vi ingen kontakt men jag har faktiskt funderat på att skriva till honom.
För Joanne Posluszny Hoffsten är den kommande utställningen också en nystart på ett mer personligt plan. Ateljén ska flyttas och när det gäller sitt eget arbete beskriver hon det till viss del som att gå tillbaka till rötterna.
– Mina nya verk kallar jag för The New Garden. Så känns det lite på flera plan. Det är dags att börja om och gå vidare.
– När det gäller utställningen har jag har helt fria händer. De gillar mina tidigare feministiska verk och en del av det ska jag ta med mig men också nyproducerat som jag jobbar med nu. Jag har gått tillbaka till måleriet, det är ju där jag började. Det jag nu färdigställer bygger mycket på teckning och det är väldigt meditativt att måla igen.
En del av det som går igen i Joannes verk är blinkningar till religion. Hon är själv katolik så bildspråket med ikoner, madonnabilder och krucifix har sin förklaring. Men även här blandar hon stilar och material. Ett kors med Maria kan smyckas med reliefer från Kama sutra.
– När Maria blev en viktig symbol för kyrkan tror jag att det på ett sätt handlade om att göra reklam för kyrkan. De behövde få in en kvinna i en viktig position för att få med sig folket och ser man till tidigare hedniska religioner var ofta kvinnan en stark gudom. Jungfru Maria är också kvinnokraft så det finns en Metoo-kopping även där, säger Joanne Posluszny Hoffsten.