Att gestalta en persons väsen via ett smycke kan tyckas som en omöjlig uppgift, men denna utmaning har 20 kvinnliga guld- och silversmeder tagit sig an och med ett imponerande resultat som följd.
Utställningsidén, som kläcktes av Norrköpingsbaserade smeden Maria Börjesson, var att kvinnliga smeder skulle välja ut och komponera smycken till en annan kvinna som de beundrade och ville hylla och via detta smycke understryka den utvalda kvinnans personlighet. De allra flesta av dessa är kända personer och finns avfotograferade med sina smycken som komplement till objekten. Resultatet har blivit en utställning med stor spännvidd både form- och tidsmässigt men som ändå ger ett harmoniskt och väl sammanhållet intryck.
Ett verk som helt tycks ingått symbios med sin ägarinna är en snäckformad brosch, "ett snigelhus" i koppar, silver, bladguld och lapis lazuli. Tillverkaren Christina Nyström Jansson har lyckats få fram en stämning av tidlöshet och evighetsrörelse via en svag spiralform och patinerad metall. Smycket är gjort till Suzanne Brögger som önskat just detta.
Mycket suggestivt och i det närmaste vibrerande i sin framtoning är ett långt halssmycke i valsad, veckad silvertråd och plastad stålwire av Pernilla Sylwan för sångerskan och musikern Sofia Härdig. Starkt intryck gör också Maria Börjessons halssmycke till kronprinsessan Victoria. Kraftfullt och pampigt men ändå lätt och lekfullt genom ett stort antal sammanfästa konkava rundlar i vitt silver och mörkt blåviolettfärgad aluminium.
Mycket iögonenfallande och tungt kompakt är en nästan överdimensionerad, geometriskt formad brosch i oxiderat silver, guld och briljanter som Kerstin Öhlin Lejonklou gjort till Beate Sydhoff. Den eteriska Lena Endre har däremot av Josefine Davidsson tillägnats ett naturlyriskt halssmycke som utstrålar styrka, energi och sinnlighet. Helt i silver av böljande, fyrkantigt pressade trådar med små blommor här och där.
Och så en formmässigt sparsmakad, tunnhamrad bred armring i guld, översållad med ädelstenar och utställningens verkliga praktpjäs. Formmässigt nutida, men kunde också ha hittats i en egyptisk gravkammare. Den är tillverkad av Helena Edman för en kvinnlig mumie, kanske den kvinnliga farao Hatschepsut som levde för ungefär 3 500 år sedan.