Paris, je taime
Regissörer: Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Ethan & Joel Coen, Wes Craven, Gérard Depardieu, Walter Salles, Nobuhiro Suwa, Daniela Thomas,Tom Tykwer, m fl
I rollerna: Steve Buscemi, Leïla Bekhti, Nick Nolte, Fanny Ardant, Gena Rowlands, Ben Gazzara, Juliette Binoche, m fl
Astoria i Linköping
Paris som romantikens huvudstad är en symbol svår att slå sönder. Det spelar ingen roll hur mycket hundskit du trampar i. Paris andas lamour. Den känslan har man försökt jaga i episodfilmen "Paris, je taime". 20 regissörer har fått uppdraget att välja ett av Paris kvarter som plats för en historia som ska andas romantik och utropa Paris - jag älskar dig!
Episodfilm är svårt. När ingen styr över helheten är det lätt att de svagaste bitarna stjälper alltihop, när tanken naturligtvis är att delarna istället ska bidra till en större helhet.
Efter 9/11 gjorde ett antal regissörer från hela världen ett liknande projekt utifrån deras bild och känsla av terror- attacken mot World Trade Center. Det var ett intressant sätt att behandla något ofattbart. De flesta episodfilmer stannar annars vid att vara en samling av bra och mindre bra kortfilmer.
Det motsägelsefulla i "Paris, je taime" är att filmens sammanhållning är så minimal att det egentligen inte borde fungera. Ändå gör den det. Visst finns det även här bättre och sämre episoder men som helhet fungerar filmen ändå som en hyllning till romantiken.
Njut av det klockrena mötet mellan Gena Rowlands och Ben Gazzarra, vars episod innehåller mer än de flesta långfilmer. Det är ett genidrag av Gérard Depardieu att som regissör låta dessa åldrade skådisar från John Cassavetes filmer mötas som man och fru.
Depardieu är inte den ende som imponerar. Framför allt är det många regissörer som leker med uppbyggda förväntningar. Ett exempel är skräckregissören Wes Craven som naturligtvis placerar sin historia på en kyrkogård, men levererar något helt annat än vad man väntar sig av honom.
"Paris, je taime" är lika mycket en hyllning till Paris som en romantisk tribut till filmmediet, sett genom ögonen på 20 inspirerade regissörer.
Per Ericsson