Heliga tal med lång historia

Kultur och Nöje2013-01-07 06:47

Varför säger man fy sjutton, undrar en läsare som ringde för en tid sedan. Kunde man inte lika gärna använda ett annat tal, resonerar han.

Talet sjutton används på flera sätt där det inte anger en exakt mängd. Det kan ibland uttrycka ett stort, obestämt antal, men det används också som ett förstärkningsord eller kraftuttryck som i exemplet fy sjutton. Det finns många liknande, som sjutton gubbar.

Räkneord har i själva verket ofta en betydelse långt utöver den siffermässiga, och detta sedan mycket lång tid tillbaka. Innebörden har varit magisk och helig. Laddningen i sjutton hänger ihop med den speciella innebörden i sjutalet, vilken i sin tur går tillbaka på forna tiders uppfattning om sju planeter. Hos många folk var planeterna gudamakter med stor inverkan på det världsliga livet.

I Bibeln är talet sju rikligt förekommande och det återfinns i många sammanhang med vitt skilda innebörder: de sju dödssynderna, sjusovare, sjunde himlen och så vidare.

Andra tal med stark symbolisk laddning är tre (den heliga treenigheten till exempel) och fyra (väderstrecken bland annat). Additionen 3+4=7 bidrar därför också till sjutalets laddning.

Ulla Larsson i Linköping lämnar ett bidrag till Språkspaltens sökande efter ordet emanibus (som betyder "i reserv"). Hon berättar att hennes svärmor, född 1890 och uppväxt i Sörmland, ofta använde ordet. Ulla Larsson tog efter sin svärmors användning men har inte mött ordet på andra håll senare i livet.

Jag tackar så mycket för upplysningarna. Att leta ord är ofta en spännande historisk resa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!