Hantverket lever och pekar framåt

Silversmycken av Emmy Lindergren.

Silversmycken av Emmy Lindergren.

Foto: Foto: Christer Fällman

Kultur och Nöje2014-05-17 06:39

Slöjd

Ting och tankar

Examensutställning för LiU-programmet Slöjd, hantverk och formgivning

Östergötlands museum, Linköping

Pågår 18 maj–7 september

Hela sommaren pågår hantverksutställningen ”Ting och tankar” på Östergötlands museum. Det är sjunde gången som en examensproduktion arrangeras från utbildningsprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet.

Kombinationen av praktik och vetenskaplig teori är unik i landet. Till skillnad från många utbildningsprogram inom fil fak har detta program ett ökat antal sökande. Av ca 170 sökande antas ca 30 studenter till den 3-åriga utbildningen, där C-uppsats ingår.

I Nya galleriet en trappa upp presenteras samtliga arbeten i 23 individuella stationer av respektive student. Det är stor variation och spännvidd med betoning på materialen trä, textil, metall, läder och keramik. Den personliga prägeln är tydlig och finishen, kvalitén är i regel hög. Med noggrannhet, fantasirikedom och omsorg har idéer, färg och material formgivits.

Möbler, smycken, kläder, prydnadsföremål och inredningsprodukter är mest frekvent.

Som exempel på fina och välgjorda verk kan nämnas Amanda Skeppströms lampskärmar, silversmycken av Emmy Lindergren respektive Emelie Andersson, Johan Häggbergs och Viktor Gullbergs gedigna möbler samt Nathalie Danngrens sköna skor.

Några grenslar steget över till rent konsthantverk och konst. Dit hör Marianne Perrys rumsinstallation om manlig utsatthet, Fredrik Håkman Granns suveräna skulptur ”Beetle” av en skärm från en Volkswagen 1956 och Erik Wahlbergs rakubrända keramikfat. En särskilt egen kategori i detta härad tillhör Rasmus Månssons helt handgjorda och vackra elgitarrer.

Nyskapande klädfashion har gjorts av My Nordströms futuristiska klänning och Nelly Hellgrens London-baserade 60-tals kortkort och toppar i det färgstarka materialet neopren.

Samtliga medverkande ska berömmas för att de lärt sig iscensatta sina arbeten med professionella medel och metoder. Kompositioner, urval och ljussättningar är till deras fördel. Samverkan mellan studenter, lärare och museet har här gett goda resultat. Förhoppningsvis kan utställningen inspirera många besökare under sommaren, väcka tankar och påvisa att det goda hantverket - mot alla odds - verkligen lever vidare i dag och pekar framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!