Habilt amerikanskt hantverk

I "Freedom Writers" visar Richard LaGravenese hur direkt och effektivt han kan berätta en historia. Kanske är det här lite för tillrättalagt men när det handlar om en person som offrar allt för att andra ska få en chans att lyckas går det inte att värja sig.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-19 00:00

I "Freedom Writers" spelar Hilary Swank en ambitiös och nyutexaminerad lärare som ställs inför ett tufft uppdrag. Hon ska undervisa på en utsatt skola och har blivit ansvarig för de mest problematiska och kriminella av dessa elever. Själv har hon en privilegierad bakgrund och har valt bort juridikstudierna för att bli lärare, för, som hon säger, "när du möter dem i rätten är det redan för sent".

Det är ett klassiskt upplägg och det är klassiskt utfört, på bästa amerikanska sätt. Det finns ingen ironi i det. Filmens upphovsman Richard LaGravenese vet verkligen hur en gripande berättarslipsten ska dras. Han är visserligen ganska oerfaren som regissör men desto mer rutinerad som manusförfattare och har bland annat skrivit filmer som "The Fisher King", "Broarna i Madison County" och "Mannen som kunde tala med hästar".

I "Freedom Writers" får vi än en gång se prov på hur direkt och effektivt han kan berätta en historia. Kanske är det här lite för tillrättalagt men när det handlar om en person som offrar allt för att andra ska få en chans att lyckas går det inte att värja sig. Inte när det är så här proffsigt. Jag grips. Jag bryr mig. Och jag vill direkt efter filmen kasta mig ut i den ständigt svajande svenska skoldebatten. Inte dåligt för en film som är lätt att kasta bort som något amerikanarna kan göra i sömnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!