Gippa får sin förklaring

Förra veckan efterlyste jag upplysningar om uttrycket göra vid, med betydelsen göra i ordning. "Göra vid trädgården" var exemplet jag använde.

Kultur och Nöje2012-10-01 06:33

Helt klart är det ett väl etablerat uttryck i Skåne, framgår av de kommentarer jag fått. Claes Billengren exemplifierar med "göra vid sig" - att fräscha upp sig med en dusch. En annan läsare berättar att det också kan handla om att lämna in bilen på verkstad - göra vid bilen - för att fixa till den på något sätt.

Men Martin Swärd känner också igen det från 30-talets Östergötland. Gôre ve', sade man i Kaga, skriver han.

Jag skrev också om gippa, som betyder välta. Ett dialektalt ord, spårat till Kisa bland annat. Det finns dock en mer specifik betydelse som verkar vara en rimlig förklaring till den användning jag skrev om, berättar bland andra Bror Gårdelöf. Gippa är nämligen en seglingsterm, som innebär att man vid en vändning för seglet från den ena sidan till den andra. Ibland sker detta ofrivilligt och i värsta fall blir följden att båten kapsejsar. En koppling till landbackens välta är närliggande.

Hasse Persson kommenterar alkolog, som jag diskuterade efter att Leif GW Persson hade använt det med den ungefärliga innebörden suput, såvitt jag kunde utröna. I analogi med psykolog borde det beteckna en person som har studerat alkohol och dess verkningar professionellt, men utan någon koppling till eget bruk, skriver Hasse Persson. På samma sätt som en psykolog ju inte behöver ha några psykiska problem.

Det är en riktig logik och faktum är att i danskan finns ordet alkolog med just den innebörden, en utbildad alkoholterapeut.

Fast jag tycker GW:s sätt att använda ordet är ganska fyndigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!