Fritz Widqvist: Dokumentet

Kultur och Nöje2013-07-31 06:47

Det är inte lätt för alla författare att nå fram till sin läsare. De stora förlagen satsar helst på trygga kort.

Sune Axelsson konstaterade tidigare i år i ”Bokens väg till läsaren och biblioteken”, att många författare med potential tvingas ge ut sina böcker på eget förlag, med all den svårighet det innebär att sprida kunskap om sin bok. Läsaren går därmed också miste om goda berättare. Jag har senaste halvåret läst flera författare som gett ut sina böcker på eget förlag. Till den gruppen räknar jag då också de mindre förlag som mot ersättning trycker böcker åt personer som vill se sin text på pränt. En reflektion jag gör är att jag efter läsningen minns dessa böcker på betydligt mer påtagligt sätt än andra romaner av etablerade författare från större förlag. Visst finns det brister och en känsla av lekmannens arbete. Men det personliga språket och ett särskilt patos gör att de stannar kvar i medvetandet.

Det gäller inte minst Fritz Widqvists spionroman ”Dokumentet”. Handlingen utspelas bland annat i Linköping på Saab, där främmande makt vill komma åt industriella hemligheter. Ryssland och forna Sovjetunionen har placerat ett antal illegalister i vårt samhälle som under täckmantel av att vara vanliga medborgare samlar information åt sitt forna hemland. Ett dokument från CIA med stämpeln Top secret får en central betydelse i denna katt- och råttalek mellan polis, säkerhetstjänst, diplomater och spioner.

Fritz Widqvist är en nestor (född -37) som kan sin miljö med eget förflutet inom Saab. Romanen är gedigen och väl genomarbetad. Här finns inget slarv. Omsorgsfullt ställs varje pjäs upp på ett schackbräde innan drabbningen tar sin början. Spelpjäserna är åtskilliga och det blir många personer att hålla reda på. Men trådarna tvinnar sig samman mot slutet av romanen där alla får sin roll förklarade. Med glädje återfinner jag de gamla hederliga kapitelrubrikerna som hjälper läsaren hålla rätt på handlingen. Språket skiftar från ett ålderdomligt ordbruk till högst moderna termer. Lite speciellt blir det när rollfigurer i nutiden använder slanguttryck som hör hemma i 70- och 80-talet. Det ger en charm till berättelsen som jag inte vill vara utan och vägs upp av den massiva kunskap författaren har i sitt ämne.

”Dokumentet” är ett utmärkt exempel hur det kan löna sig för läsaren att söka lite vid sidan om de etablerade författarna och välkända förlagen. Här finns spänning, underhållning och ett personligt avtryck. Boken kan, som så många andra utgivna på eget förlag, beställas från författaren eller tryckande förlag. Sök också hos e-bokhandlarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!