Titeln "The Kingdom" syftar på kungadömet Saudiarabien. Landets relation till USA som oljeproducent och oljekonsument behandlas i en snabbgenomgång under filmens inledning. Vi lär oss att små avskilda samhällen existerar i Saudiarabien där amerikanska oljearbetare lever med sina familjer. Ett sådant utsätts för ett otäckt terrorattentat där automatvapen, självmordsbombare och slutligen en bilbomb dödar många, inklusive en FBI-agent. Det eldar upp ett gäng brottsplatstekniker på FBI som omedelbart vill flyga över. Men de motarbetas både av de egna politikerna som är oroliga för att stöta sig med sin enda allierade i mellanöstern, samtidigt som makthavare i Saudiarabien ser agenterna som en stor självlysande måltavla för ytterligare terrordåd.
"The Kingdom" är ungefär som en välgjord tv-serie. Dialogen är avslappnad och trovärdig. Det flyter på och jag fattar tycke för karaktärerna jag ska gilla. De spelas av rutinerade skådespelare som hör hemma i sina roller. Utom möjligen Jamie Foxx som ändå gör sig bäst som framträdande karaktär. Han känns bortslösad som "vanlig" FBI-agent.
Med svajiga kamerarörelser och ett foto som går nära inpå skapas en dokumentär känsla. Man har satsat stenhårt på att miljöerna, människorna, handlingen och våldet ska kännas trovärdigt och de lyckas utmärkt. Jag är ingalunda en expert på saudiarabisk kultur men de lurar mig i alla fall. Innehållet i filmen känns äkta.
Det som stör mig är hur uppenbart händelseförloppet är. Precis som i en tv-serie vet man redan från början exakt hur det ska gå och vilka som tragiskt lär omkomma först. Alla svängar i handlingen signaleras en kvart i förväg så man slipper chockas. Det är vad som gör en tv-serie till något bekvämt att titta på medan man halvsover i soffan. Och det är vad som gör "The Kingdom" till en förutsägbar film. Den hade funkat bättre uppstyckad och sänd som avsnitt på burken.