Foto som förändrar

Från en 14-årig självmordsbombare som bara vill hem till mamma - till Indiens svar på Robin Hood.Den prisade fotografen Martin von Krogh ställer ut bilder från sina senaste reportageresor i Vreta kloster.- Det är människor som betytt mycket för mig, säger han.

Kvinnan vid trädet är Sampat Pal Devi – en Robin Hood-liknande figur som ständigt  värvar medlemmar till det kvinnliga medborgargardet på den indiska landsbygden.

Kvinnan vid trädet är Sampat Pal Devi – en Robin Hood-liknande figur som ständigt värvar medlemmar till det kvinnliga medborgargardet på den indiska landsbygden.

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-17 00:00

Martin von Krogh har ett imponerande cv. Flera gånger prisad i tävlingar som Årets bild och sedan 2004 kopplad till agenturen World Picture News. 26-åringen har i flera år tillbringat vintern på andra sidan jordklotet och rapporterat från svåra områden.

- Det är nyfikenheten som driver en, det är därför jag blev journalist, säger han.

Förklaringen till varför han valt att fokusera på problemområden är enkel.

- Det är viktigt att deras historier kommer ut. Sen när man kommer till konfliktområden är ju det viktiga att berätta hur jävligt det är på andra sidan jorden.

Senaste vistelsen utomlands, åtta månader med Indien som bas, avslutades i juni. Nu ställer han ut bilder från resorna på Galleri Vreta kloster.

- Det är människor som gjort starkt intryck på mig och de flesta bilderna har inte visats i Sverige tidigare, säger Martin von Krogh.

Spännande möten

I utställningen, som fått namnet "Tally-ho", är det inte bilder från några krigsområden - men uppdragen har onekligen varit fyllda med spänning. Vi möter allt från en 14-årig självmordsbombare i Afghanistan, placerad i ett säkerhetsfängelse, till överklassen på en hästpolomatch i Indien.

- Killen i fängelset ville bara hem till mamma, säger Martin von Krogh.

Han bodde och umgicks även med en kvinna på den indiska landsbygden under fem dagar. En Robin Hood-liknande figur i ett kvinnomedborgargarde som kallas för Rosa gänget.

- De tar lagen i egna händer, har slagit ner sexualförbrytare, poliser och åklagare. Enligt den här kvinnan har gänget 35 000 medlemmar, det är säkert saltat, men är de hälften så är det fortfarande en väldigt stor organisation.

Huggen i benet

Martin arbetar oftast ensam. Nyttigt, anser han, samtidigt blir han säkert inte lika hotfull jämfört med om han skulle arbeta i team.

- När jag var ute med det här Rosa- gänget tog jag fram en toa-rulle. Det vällde fram personer som tyckte jag var ett ufo. De hade aldrig sett en toarulle förut.

Under hösten har Martin mest legat på soffan och umgåtts med sin familj. Men om en månad startar säsongen igen. Afghanistan och Indien hägrar.

Är du aldrig rädd?

- Visst kan man vara lite nervös och så när man är på sådana här grejor, men det funkar inte att gå runt och vara rädd hela tiden.

Har det hänt dig något illa?

- När jag varit i konfliktområden har det hänt ett gäng saker. Men jag har haft tur och bara blivit huggen i benet en gång.

Varför heter utställningen "Tally-ho"?

- Jag tycker att det är ett väldigt roligt ord och är lite fascinerad av Indien och hela koloniala stilen. Sen tycker jag att den brittiska klämkäckheten passar bättre än "Dom bomullstäckta drömmarnas land" eller något sådant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!