Folkert bygger om landet

Det var nästan så att jag trodde att Lars Stjernkvist skulle stämma upp i Ulf Lundells gamla arenarocksdänga "Folkert byggde landet".

Kultur och Nöje2012-10-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet med Frank Zappa-frissan var i onsdags omåttligt nöjd över att tillsammans med den tyska festivalmogulen Folkert Koopmans få presentera Bråvalla festival, och det var ingen tvekan om att han ser detta som framtiden och frälsningen för "Sveriges bästa musikstad" (också ett epitet som får stå för Stjernkvist).

Vi får väl se, men efter att ha följt med Folkert på en guidad tur kring Bråvalla flygfält tillsammans med den samlade riks- och lokalpressen, står det i alla fall klart att Bråvallafestivalen blir Sveriges största musikfestival till ytan. Det är ett mäktigt område han har fått att fylla.

Lyxcamping, hangardisko, vattenspolade toaletter och gratis spårvagn skröts det om. Det låter bra, men viktigast för publiken är ändå fortfarande musiken. Redan i tisdags läckte Rammstein och Green Day ut, och så långt kändes det lite som Hultsfred 1998 och som att Bråvallafestivalen skulle bli en angelägenhet främst för manliga ishockeyfans i 40-årsåldern. Sen slängde Folkert in supergossen Avicii, som gör sin enda Sverige-spelning 2013, och då blev det genast lite yngre, fräschare och bredare.

Det är så klart tre starka, breda och publikdragande namn, men med tanke på att det glunkades om Metallica inför känner jag mig ändå lite besviken.

Och de kanske mest intressanta frågorna har vi fortfarande inte fått svar på:

* Innebär detta slutet för Peace & Love som vi känner den? Folkert Koopmans själv hävdar att det inte ska ses som en krigsförklaring att Bråvallafestivalen går exakt samma datum som Borlängefestivalen, utan att det handlar om att Green Day och Rammstein kunde just då. Två av Koopmans jättefestivaler i Tyskland ligger också nära inpå tidsmässigt, så han räknar säkert med samarbeten. Det känns i alla fall självklart att Sverige inte har plats för två festivaler av Peace & Love-storlek, och just nu känns det som att Bråvallafestivalen ligger i vinnarhålet.

* Vad innebär detta för FKP Scorpios satsning på Hultsfred? Hur länge vill han driva två stora, likartade festivaler i Sverige inom två veckors tidsrymd och i det hårda festivalklimatet konkurrera med sig själv?

Annars var kanske det största avslöjandet under onsdagens sightseeing att Folkert Koopmans började sin bana i branschen med att turnera med Norrköpings klassiska symfonirockband Tribute 1984. Der Kreis ist geschlossen.