Favoriten: Världens första dinosauriefilm håller än

I kulturens sommarserie ”Favoriten” ser vi tillbaka på filmer, böcker, skivor, konstverk och annat som betyder något för oss.

Affisch från filmens utgivningsår 1925.

Affisch från filmens utgivningsår 1925.

Foto: First National Pictures Inc.

Kultur och Nöje2020-08-22 18:00

Favoriten

”The Lost World”, film från 1925.
Regi: Harry O. Hoyt.

Filmen ”The Lost World” från 1925 är trots sin ålder fortfarande ett sant mästerverk och en av mina favoriter. En verkligt magnifik filmupplevelse som redan under förtexternas storslagna orkestermusik för tittaren långt tillbaka till det tidiga 1900-talets spektakulära tidevarv – en gäckande tid av fantasi och mystik då väldiga underverk hägrade både när och fjärran. 

I New York och London sköt nybyggda skyskrapor i Art Deco-stil upp mot himlen och i civilisationens utkanter bland Sydamerikas outforskade bergsplatåer doldes en försvunnen värld där dinosaurier och andra urtidsdjur fortfarande härskade.

Självklart präglas den av typiska problem med en film från 1920-talet. ”The Lost World” är tydligt påverkad av den tidiga paleontologin, vilket märks i dinosauriernas anatomi med upprätt hållning, brist på fjädrar och mycket annat, men just detta skapar filmens speciella stil.

Det är en svartvit stumfilm med allt det innebär för moderna tittare, men ändå en verklig storfilm från en fascinerande tid. Om man ser den på en stor TV-skärm en sen kväll med lite inlevelse och fantasi lyckas den faktiskt upprätthålla en känsla av förundran.

Filmen har blivit allt mindre välkänd de senaste 90 åren men var världens första stora dinosauriefilm och inspirerade i princip alla efterkommande, så som ”King Kong”- och ”Jurassic Park”-filmerna.

Det är även den första filmen som visats ombord på ett flygplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!