Ljus, färgglädje och hantverksskickligt formade fågelporträtt, är det första som slår mig när jag gör entré på Sognasoldis utställning. Därefter börjar utforskningen. Vad är det som utöver de stilsköna djurbilderna ger ett konstnärligt, nyskapande intryck?
Först finner jag de spirituella idéerna särskilt intressanta. Här finns till exempel motivet "Snitt av vänner II", där en grönnäbbad fågel i ett geometriskt färgfält blickar ut mot sina lurviga förstfödingar. Här finns också svanen och rovfågeln med sina spretiga fågelungar på huvudet. Kontrasten mellan de uppvuxna (självsäkra) och de ruffiga, inte ännu färdigformade varelserna, ger i sig själv inspiration till eftertanke. Bland de mest fascinerande, och även humoristiska, av dessa målningar upplever jag flamingon med sin smått hysteriskt spretande avkomma på näbben. Alla som i denna svit har titeln "Skyddsängel".
Men det som i än högre grad visar på målningarnas konstnärliga kvalitet, utöver kompositionskänslan, är faktiskt detaljerna.
I motivet "Allt upphör" är anden berikad av en färgrikedom som skulle kunna uppförstoras till en spännande abstrakt bild. På motsvarande sätt som även fågelungarna på "mammornas" huvuden står för sina egna spännande karaktärer.
Därutöver är många av motiven fyllda av en poesi som känns inspirerande. Vad gör rovfågeln i "Trabekelverket", eller tuppen i grenverket, när de iakttas av en liten fågel? Något extra är också motivet "Gris och fåglar", där den rödskimrande griskroppen omges av, ja just, kreativt störande fåglar. Liksom det komprimerade fågelcollaget som vimlar av färg och livskraft.