Rimforsa
Det är det lilla, hårdsatsande fotoboksföretaget Neva Books som inviger sin nya utställningslokal i det röda 1930-talsmagasinet, granne med mataffären i Rimforsa. Här låg tidigare en el- och köksbutik, dessförinnan var huset vägverksdepå.
Här fann det växande lilla Rimforsaföretaget Neva Books de större lokaler de länge sökt och här har ägarna Erkki Saikkonen och Gunilla Wermstedt dessutom inrett ett riktigt snyggt fotogalleri med kritvita väggar, högt i tak och svarta bjälkar.
- Det här skulle BO ha gillat, myser utställningsproducenten Bernt Josephson när vi går runt och stör under hängningen av utställningen några dagar före vernissagen.
Har väntat på lokalen- Vi har väntat på lokalen, säger Erkki, först tänkte vi nästan hyra en lokal i Linköping bara för att kunna visa "Falcköga".
Bernt och Bernt-Ola, eller B-O som vi säger, träffades på tidningen Värnpliktsnytt där de båda gjorde lumpen.
- Vi fann varandra direkt, säger Bernt, han hade precis gjort sitt fotoprojekt från sin hemort Vetlanda och jag höll på med ett om min hemort Hässelby.
Sen följdes de åt genom livet, även de sista sex åren då Bernt-Ola kämpade mot skelettcancer, en kamp han tvingades att ge upp 2006. Bernt har sedan, tillsammans med BO:s änka Ulrika Sparre, fortsatt att ta hand om den rika bildskatten efter B-O. Ett resultat är boken och utställningen "Falcköga", som först visades på Vetlanda museum 2008.
Ett hav av känslorDet är den som nu äntligen "kommit hem" till Östergötland. B-O var ju fotograf och till sist bildchef på Corren i nästan 20 år.
För mig är det en stor stund som väcker ett hav av känslor och minnen, att bara gå runt och titta på fotona. Här är ju "Möten i Moskva", från en av våra reportagresor i Ryssland. Och Sarajevo, inte minst Sarajevo, den resan till Bosnien strax efter Daytonavtalet formade oss båda två som människor och journalister.
B-O arbetade som pressfotograf, och tog nyhets- och reportagebilder som alla andra. Men bredvid jobbet hade han ett "hemligt" liv, med egna projekt. Dem berättade han inget om förrän allt var klart och det fanns en ny bok eller utställning att ta del av. I "Falcköga" finns de flesta projekten med, från "Medborgare uti Vetlanda kommun" som han genomförde redan i sena tonåren, till "Fyra ögon", hans allra sista projekt som han gjorde tillsammans med konstnären Madeleine Pyk.
Däremellan finns "Kulturfolk" (från Östergötland), "Kärlekspar" (in på bara kroppen), "bengt & Lolo" (om konstnärsparet Bengt Ericsson och Lolo Holmqvist som både i Rimforsa), "I Renoirs trädgård" och "Livsvandringen" (med Martin Lönnebo). Och en hel del annat.
70-tal foton- Det blir 70-80 foton, säger Bernt, men jag har hela tiden B-O på axeln och arbetar i hans anda. Inte för mycket! Kvalitet!
- Han har kopierat varenda bild själv. Han kunde stå timmar i mörkrummet med sin gamla, analoga teknik bara för en enda kopia. Han hade travar med "kasskopior" och sen lådor med "godkända" bilder. Det är bara sådana som vi visar.
Den här upplagan av "Falcköga" är inte exakt likadan som i Vetlanda. Bernt och Erkki har dragit ifrån lite Vetlandabilder och lagt till ösgötska.
Vi ber dem välja varsin favoritbild. Erkki tvekar inte:
- Porträtten på Otto Freudenthal och Sven Lyra. De är så mustiga, i svartvitt förstås, och han lyckas fånga personligheten. Sen är de också tekniskt helt underbara.
Bernt lägger till två bilder ur "Medborgare uti Vetlanda kommun":
- Kolar-Pelle och kvinnan som handmjölkar en ko. Den typen av karaktärer finns inte i dag.
Vernissagen av "Falcköga" hos Neva Books är 19 maj kl 14. Kenneth Sjöblom, snickaren som byggt de snygga utställningsmontrarna, sjunger och spelar tillsammans med Line Saanum. Utställningen pågår till 29 juli.