Facebook på väg bli telejätte

Varför köpte Facebook den lilla appen Whatsapp för ofattbara 123 miljarder kronor? Björn Lövenlid har en teori i veckans mediekrönika.

Kultur och Nöje2014-03-19 11:35

Mediemarknaden förändras snabbt och i takt med det utkristalliseras också tydliga vinnare och förlorare. Till de förstnämnda hör den lilla appen Whatsapp som nyligen såldes till Facebook för ofattbara 123 miljarder kronor (!).

Det motsvarar FN:s totala bistånd för ett helt år, USA:s hela porrindustri eller 678 atombomber, om Facebook hellre hade velat köpa något av det.

Gårdagens teknologi

Till förlorarna hör stora bolag som bygger sina affärsmodeller på gårdagens teknologi. Ett sådant exempel är kabel-tv-leverantörerna. I mer än 20 år har de täljt guld med pennkniv och sålt dyra abonnemang till alla oss som tycker om att ha ett brett tv-utbud.

Numera går Netflix, Youtube och andra streamingtjänster i bräschen för den tablåfria, on demand-baserade distributionen av video. De erbjuder enkla och tydliga abonnemangsmodeller samtidigt som deras distributionskostnader är relativt låga.

Som skivbutikerna

Snaran dras också åt för mobiloperatörerna. Deras dyra tv-kampanjer och tjusiga butiker i fina gallerior tyder på att de fortfarande har mycket pengar att röra sig med. Frågan är bara hur länge till?

Billigare IP-telefonilösningar som exempelvis Skype hotar ständigt den traditionella telefonin och allt fler ställer sig frågan: varför skicka SMS för någon krona styck när det finns så många gratisalternativ?

Bredbands- och 4G-abonnemang kommer visserligen att vara efterfrågade under lång tid framåt men det mesta tyder på att flera av de branscher vi tar för givna i dag kommer att gå samma öde till mötes som exempelvis skivbutiker och videouthyrare.

Röstsamtal

Förvirringen var ändå stor och ryktesspridningen omfattande dagarna efter Facebooks spektakulära förvärv av Whatsapp. Varför så mycket pengar? Senare blev det dock tydligare vad mediemiljardären och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg hade i görningen.

Whatsapp är nämligen inte bara en populär meddelandetjänst. I framtiden ska den också erbjuda röstsamtal. Facebook drömmer helt enkelt om att äga all kommunikation människor emellan, utom möjligen den som sker öga mot öga.

Oerhörda summor

Saker förändras snabbt numera, såväl när det gäller tekniska lösningar som användarbeteenden. Man kan knappt föreställa sig vilka summor som faktiskt står på spel när Facebook eller någon annan global jätte erövrar samtliga lokala marknader och exempelvis mosar svenska trotjänare som Telia, Comviq eller Telenor.

I stället för en enorm flora av nationella mediebolag kan vi få ett, eller möjligen två som basar över all information och social interaktion från sina svårintagliga högkvarter i Kalifornien, samtidigt som alla andra drömmer om att skapa den där lilla applikationen som gör att de omedelbart blir uppköpta och införlivade i nämnda jättebolag.

Nej, om man skulle ta och börja snickra på en app…

Björn Lövenlid är reporter på Upsala Nya Tidning i Uppsala. Han skriver mediekrönika en gång i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!