Erik Petersson är doktorand i historia vid Linköpings universitet och har tidigare utgivit böckerna "Den skoningslöse" (om Karl IX) och "Maktspelerskan" (om drottning Kristina). Nu är han åter aktuell, denna gång med en bok skriven i samarbete med filosofie doktorn i historia vid Stockholms universitet, Annika Sandén. Båda två är dock verksamma i Linköping. "Mot undergången" är den kittlande huvudtiteln.
Apokalypsens tid är här i det sena 1500-talet, då Sverige formellt blivit ett protestantiskt land, men där rester av katolska seder och bruk ännu dröjer kvar. Oenigheten om vad som egentligen är den rätta läran är stor, bland vanligt folk, men också bland prästerskapet och ända upp i kungahuset. Tecken från Gud ses i väderfenomen och sjukdomar. Tonen i debatten är hätsk. Påven ses av lutheranerna som Anti-Krist.
Återvänder till SverigeHit till Sverige återvänder 1593 bondsonen och den övertygat protestantiske teologen Abraham Angermannus från en lång tid i exil. Han är nyvald till ärkebiskop. Några år senare genomför han en så kallad visitationsresa, eller räfst; en slags bestraffningsturné genom landets södra stift i syfte att slutgiltigt rensa ut allt katolskt - och hårt bestraffa dem som vredgat Gud genom att hora, stjäla och slåss. Bara så, trodde Angermannus, kunde Gud förmås att inte förgöra världen.
Petersson/Sandén skriver den nu ganska okände Angermannus historia, som också blir den spännande berättelsen om hans tid och hans värld. En viss kritik kan ges mot att boken så tydligt sönderfaller i två delar; den ena en lite torr och årtalsbemängd skildring av Angermannus väg fram till den högsta kyrkliga makten, den andra en serie ytterst levande, till stor del autentiska beskrivningar, med ordagranna utdrag ur samtida protokoll, av vad han sedan använde sin makt till och hur detta drabbade människor.
Något för allaMen här finns faktiskt något för alla historieintresserade. Den teologi- och religionshistoriskt sinnade får sitt, liksom alla med intresse för medeltida politik. De allmänt historieintresserade uppskattar nog allra mest de partier i boken där dåtidens människor direkt kommer till tals i dokument från räfsten och levandegör inte bara brotten och straffen utan en stor del av 1500-talsmänniskans tro- och tankevärld samt hennes livsvillkor. Här talar de kärva och ändå vackra orden rakt genom seklerna. Som till exempel i noteringen om det unga kärlekspar från Söderköping som inte alls haft äktenskap i tankarna, utan bara "av en skörsk brånad lupit tillsammans".
Mycket från ÖstergötlandDen geografiska tyngdpunkten i boken ligger i götalandskapen. Mycket material hämtas från Östergötland, till exempel hur de katolska nunnorna fördrevs från Vadstena.
Petersson/Sandén skriver ledigt och engagerande, med bra balans mellan populärhistoria och mer traditionell framställning. Boken är lärorik, spännande och gripande, och borde kunna läsas med stor behållning av många.