Erik Björklund får kulturpris

Grundaren av Svenska Mount Elgonföreningen, Erik Björklund i Kisa, får Martin Lönnebos kulturpris 2012.

Erik Björklund reser till Kenya på uppdrag av Migrationsverket.FOTO: Torbjörn Lindqvist

Erik Björklund reser till Kenya på uppdrag av Migrationsverket.FOTO: Torbjörn Lindqvist

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kultur och Nöje2012-06-21 14:58

Linköping

- Det känns extra bra att det är just Martin Lönnebos pris, säger en glad pristagare, han är en person som jag beundrar både som människa och kristen. Ja, som medmänniska.

Erik Björklund är känd för sitt stora engagemang, om det så gäller biodling, lokstallet i Kisa, flyktingmottagningen i kommunen, skolan eller utbytet med staden Kimilili vid berget Mount Elgon i Kenya.

Allt började med bina. Erik hade bin, ordnade kurs om biodling på Studeifrämjandet, där kom han i kontakt med u-landsstudier och en kurs på Valla folkhögskola 1983. En studieresa till Kenya ingick.

Samverkan viktig

- Det var så jag kom ut i världen, tack vare biodlingen, säger Erik.

Efter det grundade han Svenska Mount Elgonföreningen, där han är hängiven ordförande sedan 26 år. Från några eldsjälar är det nu en etablerad organisation. Otaliga är de Kisabarn som gjort operation dagsverke och samlat pengar till Kimilili. Erik vill gärna framhålla alla han samverkar med och räknar upp rader av samarbetspartners genom åren, som alla medverkat i olika projekt: FUB-föreningen i Kisa, DHR, fotbollsklubbarna i Kisa, skolorna, kyrkorna och Kinda kommun. Sedan några år har Kinda och Kimilili kommuner till och med ett formaliserat parnerskap. Allt detta har Corren löpande rapporterat om på Kindasidorna.

Tre gatlyktor

Vad gör de då? Vi tar ett enda konkret exempel, det allra senaste.

Staden Kimilili har cirka 25 000 invånare. För tre veckor sedan tändes stadens tre första gatlyktor, drivna med solceller. Kindas energirådgivare var inblandad och Mount Elgonföreningen trollade fram pengarna och fixade.

- En av dem står vid sjukhuset, en annan utanför barnhemmet Gustaf center, säger Erik. Så nu lyser solen i Kimilili både på dagen och natten.

Gustaf center, ja. Ett annat av projekten, döpt efter Eriks son Gustaf som nu hunnit bli 25 år. Han har downs syndrom och i Kimilili talat man om "Gustafeffekten", sedan Gustaf och en kompis varit med på flera av föreningens resor till kommunen.

Gustafeffekten

- Det har förändrat synen på handikappade, berättar Erik, de var så förundrade över att jag hade en handikappad son, att han kunde följa med på resor. För 15 år sen fanns inga funktionshindrade barn i Kimililis skolor, inga alls, de gömdes i hemmen. I dag finns de överallt, både i särskilda klasser och bland de andra barnen.

FUB (Riksförbundet för barn och vuxna med utvecklingsstörning) och Mount Elgon har rest runt och utrett över 3 000 barn i byar och på landsbygden genom åren.

Utan prylar

- Men det är ju ett utbyte, framhåller Erik, människorna i Kimilili lär oss så otroligt mycket, att leva till exempel. Och att klara av svåra situationer utan alla de prylar och maskiner som vi omger oss med.

Martin Lönnebos kulturpris är på 10 000 kronor. Erik Björklund är mest glad över det hedersamma i att ha fått det. Men pengarna ska komma väl till pass "till något som ligger mig varmt om hjärtat", lovar han.

Fotnot: Martin Lönnebo är biskop e m och författare. Han var biskop i Linköpings stift 1980-1995. Hans kulturstipendium delas ut sedan 1996.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!