En resa i vetenskap och folktro

Foto:

Kultur och Nöje2012-06-09 08:00

När jag arbetade som sjukhuspräst på Ulleråkers psykiatriska sjukhus i Uppsala, brukade en ilsken skötare fälla den lite nedsättande kommentaren: "Det ska du ha klart för dig. Det är religion och sex som gör människor sjuka". Till slut tröttnade jag på hans kritiska hållning till sjukhuskyrkan och svarade lika elakt tillbaka: "Det är också religion och sex som gör människor friska. Men det kanske du inte vet så mycket om".

När jag nu läser psykiatrikern och idéhistorikern Nils Uddenbergs lilla charmiga bok "Linné och mentalsjukdomarna", slår det mig att skötaren gott kunde ha varit en lärjunge till Linné. För Linné var inte bara den som ägnade sig åt växter och djur. Han var också professor i medicin och klassificerade kroppens sjukdomar ungefär på samma sätt som han ordnade växter i olika grupper. Nils Uddenberg har följt hans föreläsningar kring psykiska sjukdomar genom de anteckningar några av hans studenter gjorde. Resultatet är en spännande resa i ett gränsland av folktro och den tidiga vetenskapen i sin första linda. Linné var eklektiker och gjorde bruk av all den kunskap han hade att tillgå. En viktig poäng Nils Uddenberg har är att synen på vår mentala hälsa alltid tycks beroende av samhället. Då som nu.

För Linné var måttlighet vägen till psykisk hälsa. För mycket studier, sexuell aktivitet , alkohol eller religiöst utövande kunde orsaka mentala skador. Det skulle skötaren på Ulleråker veta om!

"Linné och mentalsjukdomarna" är en lärd och underhållande resa i idéhistoria och vår ständiga brottning att förstå våra egna liv i ljuset av starka känslor och själsligt lidande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!