Gisela Eliassen har ett haft liv präglat av utanförskap och utsatthet, något som går igen i hennes konst. Född och uppvuxen i Tyskland vid andra världskrigets utbrott, gift med en norrman och boende i Sverige. Det är inte alltid lätt att vara rätt, vilket Eliassen visar i sina tavlor med kontrasterna mellan mörkt och ljust, hårt och mjukt samt färg och gråskala.
Eliassens tavlor är skapta i collage teknik, med tygbitar på duk, målade med färg. Djupet som skapas av tekniken ger Eliassens tavlor ett större djup och budskapet förstärks ytterligare.
Verken "Bredvid vägen" och "Ändå utanför" skildrar på ett suggestivt sätt känslan av utanförskap och man känner ett vemod när man betraktar dem. Problemet ligger kanske i att vissa av tavlorna är alltför lika varandra, de ser ut som en ny version av samma tavla igen. Samma mönster, samma människor, lite ny färg.
Detta bryts av utav andra verk som sticker ut, Eliassen lyckas till och med få landskapsmåleriet att bli intressant då det inte blir lika platt och intetsägande som landskapsmåleri ofta tenderar att bli. En tavla av Gisela Eliassen blir aldrig tråkig, det är bara upprepandet som skadar en annars väldigt bra utställning.