Deckarspalten februari

Correns krimexpert Maria Neij har läst några av årets första deckare.

Kultur och Nöje2014-02-28 07:14

Malcolm MacKay: En lönnmördare tar farväl (Minotaur)

Med "Lewis Winter måste dö" inledde Malcolm MacKay sin annorlunda serie med en yrkesmördare som huvudperson. Del två av tre finns nu på svenska, med titeln "En lönnmördare tar farväl".

I Glasgows undre värld befinner sig både Frank MacLeod, den gamle och erfarne, och Calum MacLean, den unge och lovande. Bådas jobb är att döda människor. När Frank efter en höftoperation har svårt att komma tillbaka blir rollerna plötsligt otydliga och väl inarbetade hierarkier ifrågasatta. Vem klarar av att göra jobbet? Och vem kan man lita på?

Vill man ha glitter och glamour eller tvära kast och högt tempo ska man hålla sig långt borta från den här trilogin. MacKays specialitet är i stället att berätta i ett sävligt tempo och utifrån ett helt annat perspektiv än man är vad vid.

***

Anna Lihammer: Medan mörkret faller (Historiska Media)

Arkeologen Anna Lihammer debuterar som skönlitterär författare med den historiska kriminalromanen "Medan mörkret falle"r. Och vilken debut hon gör!

Det är 1934, i Sverige har det just införts steriliseringslagar och många krafter verkar för att rashygienen ska få stort genomslag i landet. Kommissarie Carl Hell bildar tillsammans med polissystern Maria Gustavsson ett för oss läsare udda och mycket lovande radarpar när han får i uppdrag att undersöka ett bestialiskt mord på en högt uppsatt forskare i Uppsala.

Då och då blir det lite för lätt för den vane deckarläsaren att skingra utlagda rökridåer, men på det stora hela är Anna Lihammers debutdeckare mycket intressant och läsvärd – och jag ser verkligen fram emot att läsa om ett fortsatt samarbete mellan Carl Hell och Maria Gustavsson.

***

Lene Kaaberbøl & Agnete Friis: De oönskade (Albert Bonniers)

Det är en svår konst, men en som den danska författarduon Kaaberbøl & Friis behärskar: att berätta en både tragisk och spännande historia med stort hjärta utan att det blir varken kletigt eller pekpinnemässigt. Efter del ett i den här serien, "Pojken i resväskan", följer författarna nu upp med "De oönskade", en spännande och oerhört sorglig berättelse om romernas desperata situation i Europa.

Två pojkars fynd i ett gammalt militärsjukhus i Ungern får ödesdigra konsekvenser för många olika människor, framför allt romer på väg mot vad de hoppas ska bli ett bättre liv, men även för Nina Borg, sjuksköterskan i Köpenhamn med ett oändligt stort hjärta som klappar för de papperslösa och mest utsatta. Men när hjärtat får bestämma blir Nina blind för vilka faror hon kan utsätta sina närmaste för. Och då kan nästan vad som helst hända.

***

Roger Hobbs: Ghostman (Bokfabriken)

Den hårdkokta thrillern "Ghostman" är författaren Roger Hobbs debutroman. Många Lee Child-läsare kommer att känna igen sig, för precis som Jack Reacher-böckerna är "Ghostman" en riktig tempotrummare med rejäl berättarglädje. I själva intrigen finns det dock inte en tillstymmelse till glädje – däremot är döden ständigt närvarande, och antalet ”bad guys” som får sätta livet till är väl tilltaget.

Ett minutiöst planerat bankrån går, trots all planering, ohyggligt fel. ”Ghostman” är den som får till uppgift att räkna ut vad som gick fel och se till att skaka fram den rejäla summa pengar som rånarna ändå lyckades få med sig. Det är klurigt, smart och snabbt. Kanske lite för humorlöst i all sin hårdkokthet, men nog är det snyggt gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!