"De udda idéerna är prylen"

Mathias Engstrand och Per Sinding-Larsen. BILD: MATTIAS BARDÅ

Mathias Engstrand och Per Sinding-Larsen. BILD: MATTIAS BARDÅ

Foto:

Kultur och Nöje2005-10-07 00:00

‚På plats

Flimmer, Norrköping

Inga pengar men ett löfte om att få följa bandet under ett år. Det var förutsättningarna under inspelningen av "Så nära får ingen gå", dokumentären om Kent.

-- Ena kvällen virade jag in mig i gardinen och sov på hotellrumsgolvet hos gitarristen i bandet. Nästa natt fick jag fråga någon annan, säger filmaren Mathias Engstrand från scenen i Norrköpings hörsal.

Han är där för att berätta om tillkomsten av "rockumentären" "Så nära får ingen gå", som sänts i SVT. Hans framträdande ingår i föreläsningsserien "Dv-expo", en del av filmfestivalen Flimmer som just nu pågår i Norrköping.

Just det digitala videoformatet dv var en förutsättning för att filmen skulle kunna göras.

-- Det här var allt vi hade, säger Mathias Engstrand och visar upp en väska med en liten kamera, en del sladdar och inte så mycket mer.

Utan en massa dyr och svårbemästrad utrustning ökade förutsättningarna för att komma nära gruppen, att bli en fluga på väggen vid fester, på resor, bakom scenerna vid konserterna.

Mathias Engstrand visar en bild på Kent och säger:

-- Vårt mål var att ta oss bakom ytan på det här bandet som aldrig ler på bild.

Med filmbilder på en yrvaken Markus Mustonen, trummor, och gitarristen Harri Mänty, gitarr, i sunkiga kalsonger bevisar han precis hur nära de kom Kent under inspelningen.

Efter ett muntligt löfte från bandet om att det var okej att filma allt, och att gruppen inte hade något att säga till om vid filmens klippning, började Mathias Engstrand och reportern Per Sinding-Larsen att följa Kent i början av 2000.

Då fanns ingen uppgörelse om att dokumentären verkligen skulle sändas. På SVT var man till en början tveksam, men till slut blev det ja och i maj 2001 sändes den. Då hade 102 timmar inspelat material klippts ner till strax under en timme.

-- Jag får fortfarande ångest när jag hör den siffran. Det är ett gigantiskt jobb att klippa ner ett så stort material, säger Mathias Engstrand.

Nu jobbbar han på SVT:s sportredaktion och kommer i kontakt med många olika programidéer.

-- Det är de udda idéerna som är prylen, det är de man ska vårda. Om man dessutom brinner för det man håller på med så kan resultatet bli hur bra som helst. Oavsett om man har några pengar eller inte, säger Mathias Engstrand.

I dag, fredag, fortsätter föreläsningarna som ingår i Flimmers Dv-expo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!