Dags att söka vårens bokcirkel

Nu har vi bestämt oss - det blir en bokcirkel i vår också. Så det är bara att börja söka! Böckerna vi valt ser mer än spännande ut, om vi får säga det själva.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kultur och Nöje2013-01-05 06:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du kanske länge har tänkt söka, men inte trott att det var nån idé. Glöm det. Det är alltid idé. Enda kraven är att du ska kunna komma på träffarna och att du bloggar på Bokbloggen.

Jag drar bakgrunden igen för säkerhets skull: Våren 2010 startade vi som första tidning vår egen bokcirkel med sex läsare och litteraturkritikern Jakob Carlander om samtalsledare. Sedan dess har vi haft ett nytt gäng och fyra nya böcker varje termin.

Tanken är att ta ifrån oss kulturjournalister tyckarföreträdet och att bjuda in alla våra läsare att vara med. Därför finns Bokbloggen och reportagen i tidningen och på corren.se och därför kan våra prenumeranter köpa böckerna till Corren Mera-rabatt på Bokmedia.

Nu har Jakob Carlander och jag återigen valt och vrakat ur vårens bokkatalog. Ni vet hur vi tänker: Någon klassiker, män och kvinnor, någon Nobelpristagare eller -kandidat, ungt, gammalt, olika genrer. Och så tänker vi läs-böcker med kvalitet. Inget snobberi, men gärna lite att bita i.

Här är böcker och datum i vår:

Jerker Virdborgs nya roman "Staden och lågorna" 18 februari. Virdborg är född 1971 och slog igenom stort med "Svart krabba" 2002. Jag läser den först nu och är helt tagen. Denna dystopiska krigsskildring ligger mil från min vardag, men Virdborg målar stämningar och skuggor med bokstäver som bränner. Varje kväll längtar jag till sängdags så att jag får fortsätta läsa. Och vårens roman verkar vandra i samma halvmörka, glödande spår, enligt förhandsaviseringen.

Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" blir säsongens klassiker 18 mars. Hela serien med "Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Sista brevet hem" ges ut igen i klassikerpocket i vår och vi har valt den första delen. Många har ju sett Jan Troells filmer från 1970-talet (båda Oscarsnominerade) och många har läst böckerna. Men håller de? Vad säger de i dag när Sverigedemokraterna sitter i riksdagen?

Alice Munros nya novellsamling "Brinnande livet" 15 april. Här har vi säsongens Nobelpriskandidat och bokcirkelns första novellsamling. Tidigare har vi, förutom romaner, läst facklitteratur, poesi och essäer. Nu är det alltså dags för en novellernas mästare. Alice Munro är från Kanada och född 1931.

Sofi Oksanens nya roman "När duvorna försvann" 20 maj. Precis som i hennes gastkramande "Utrensning" är miljön Estland och tiden under och efter andra världskriget. Det handlar om ockupation, motstånd, förräderi... Och detta i ett land och en tid helt nära oss. Sofi Oksanen är född 1977 och uppvuxen i Finland med en estnisk mor och finsk far.

Verkligen en vår att längta till med fyra riktigt intressanta böcker, tror vi.

Vill du vara med? Bara mejla asa.christoffersson@corren.se senast måndag 14/1 kl 14. Berätta helt kort om dig själv och dina läsvanor eftersom vi försöker få lite spridning på åldrar och intressen då vi tar ut deltagarna. Annars lottar vi i stort sett. Välkomna!