Charmigt amatörspel i Vreta kloster

Foto:

Kultur och Nöje2013-05-29 21:41

Från silversked till träsked, så effektivt kan den 15 år långa historien om biskop Brask och klostret i Vreta sammanfattas. I söndags kväll hade Föreningen Klosterliv i Vreta premiär på årets spel som ansluter till Braskåret, 500-årsminnet av Hans Brasks invigning till biskop i Linköping 1513.

Spelet börjar året därpå då biskop Brask inviger Vreta klosters nya abbedissa, Sigrid Botolfsdotter. Den högtidliga akten inramas av nunnornas gregorianska hymner som svävar upp mot kyrkans valv. Silverskedarna kommer snart på bordet, för naturligtvis måste biskopen serveras en god måltid innan han beger sig hem till borgen i Linköping.

Regn gjorde att föreställningen flyttade från klosterruinens grönt omslingrade pelargångar in i kyrkan, där ett bord är scenografi.

Vid bordet sitter biskopen till doms över fästefolk som aldrig gifter sig. Där gör han och fru Sigrid upp sina markbytesaffärer. Och där slevar de i sig en sista måltid när kung Gustaf lagt beslag på klostrets silver för att betala krigsskulderna till Hansan.

Den mäktige biskopen Brask och abedissan Sigrid är de två parallellspår som krönikespelet följer, de två lär med åren känna och respektera varandra. För även om Hans Brask, spelad av Alf Karlsson, är kyrkans främste företrädare i Sveriges största och rikaste stift så går fru Sigrid, förträffligt gestaltad av Lena Olsson, inte av för hackor. Hon har inte bara att leda sina nunnor i bön, hon har en stor verksamhet att sköta då klostret står för traktens sjuk- och fattigvård.

Manusgruppen har sökt i källorna samtidigt som de tillåtit sig brodera fritt på historien, då och då med blinkningar mot nutiden.

Jag blir imponerad av Föreningen Klosterliv i Vreta. En särskild grupp har sytt upp dräkter som täcker klostrets hela period. Det gör att benediktinnunnornas svartvita dräkter ger ett trovärdigt intryck. Renässanskläderna som kung Gustav och andra ickekyrkliga män bär är mycket fina, om än burna cirka femtio år för tidigt.

Det är ett amatörspel av äldre typ, replikerna läses med större tydlighet än psykologisk inlevelse. Mot de fina kläderna kontrasterar kung Gustavs långa lösskägg buret med tydlig gummisnodd. Mixen av det utsökta och det för dagen möjliga ger föreställningen en extra portion charm.

Biskop Brask och klostret i Vreta spelas även under kommande helg, fredag till söndag, förhoppningsvis utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!