Det är som en tanke. Då jag börjar skriva min recension vill datorns rättstavningsprogram markera ordet Asperger med röd understrykning, som vore det felstavat. Det är ungefär så hela samhället tänker och fungerar kring denna diagnos som blev riktigt känd först under 1990-talet. Okunskap, fördomar och vilsenhet är utbredd. Det gäller i viss mån även för den som fått diagnosen Aspergers syndrom. För en del medför den besvikelse, men för flertalet innebär den lättnad och befrielse. Äntligen förstår man själv varför livet varit så kämpigt. Måtte också nu alla runt omkring förstå det! Det är ju detta som är det svåra med en diagnos. När ska man kämpa emot den och när är det dags att ta hjälp ifrån den?
Carolina Lindberg, pedagog, och Malin Valsö, psykolog, har skrivit en guide till den som nyss fått diagnosen. Den ger förklaringar till vad Aspergers syndrom innebär och goda råd i vardagslivets alla situationer med jobb, utbildning, kärlek och sociala relationer, samt hur man ska förhålla sig till omvärldens fördomar.
Lika mycket är detta en bok för den som finns nära personen med Aspergers syndrom. Det gör vi alla. Även om vi inte alltid vet och förstår vad kollegan, studenten, vännen, partnern och familjemedlemmen kämpar med och bär på.
Språket är lättfattligt och konkret med ett personligt tilltal som inger både värme och hopp. Det finns alltid något vi kan göra från båda håll; den som bär på Aspergers syndrom och den som i boken kallas neurotypisk människa. För här får vi alla en etikett, men också hjälp att utforska vardagen och våra sociala relationer i ljuset av en angelägen diagnos.