BOK
Carl-Henning Wijkmark
Vi ses igen i nästa dröm
Norstedts förlag
Det börjar som Kafka. Frank Larsson är svensk universitetslärare bosatt i USA. Nu är han i Lund för att delta i ett symposium. Hans föreläsning ska strax börja. Frank Larsson ska bara uppsöka en toalett innan. På väg därifrån drabbas han av något; slår i huvudet, svimmar eller får en stroke. När han vaknar upp befinner han sig på samma plats och ändå inte. Genom irrande korridorer letar han sig fram till föreläsningssalen där en annan person som står vid podiet. Där talar den man han själv skulle föreläsa om; litteraturvetaren Olle Holmberg, född 1893 och död 1974. Frank Larsson har således återvaknat till en annan tid. Han befinner sig i början av 1920-talet. Hemingway, Fitzgerald och Krügers tid.
Som läsare är jag beredd på en fortsatt skräckfylld berättelse, bisarr och surrealistisk. Men Carl-Henning Wijkmark viker av åt ett helt annat håll. Bokens huvudperson söker i stället finna sig till rätta i det 20-tal han som forskare vet så mycket om. Han kontaktar tidningar och erbjuder sig skriva artiklar vilka blir väl mottagna.
Frank Larsson har något att uträtta i denna tid. Han beger sig till Italien på jakt efter en kvinna han vill träffa. Långsamt går det upp för läsaren att det skulle kunna vara hans egen mamma han söker. I en tid då han själv inte ännu är född.
Tillsammans med den unga kvinnan beger han sig vidare till en utgrävning utanför Barcelona i Spanien. Ett kvinnoansikte från antiken har blivit funnet där, med anletsdrag som påminner Frank om någon i hans närhet. Någon han alltid burit på skuld inför. Men liksom för honom själv råder det osäkerhet i vilken tid detta kvinnoansikte hör hemma i.
Carl-Henning Wijkmark har skrivit en roman om en man som söker försoning i sin egen förhistoria och om ett Europa i förvandling. Människorna han möter går ovetandes i väntan på Krügerkrasch och andra världskriget. Själv hör han inte dit men ser ändå en mening i att vara där.
Vi kan inte ändra livets eller historiens förlopp. Men vi kan ge det en berättelse där vi återfinner varandra och försonas med det liv som varit. I berättandet kan möten ske och dialoger äga rum som befriar oss från ett tungt ok, även med dem som inte längre finns. En sådan berättelse har Carl-Henning Wijkmark skrivit.