Sommartider innebär ökad alkoholkonsumtion för många av oss. Men också en efterföljande insikt: Det är betydligt lättare att öka sitt alkoholintag än vad det är att senare minska det. Upp till 15 procent av vår befolkning har ett riskbeteende. Runt 4 procent lider av diagnosticerad alkoholism.
Man brukar också säga att alkoholismen är en demokratisk sjukdom. Den drabbar alla samhällsklasser. Inte oväntat möter vi därför också många skildringar i olika memoarformer om alkoholens inverkan och roll i kända människors liv. En efter en träder de fram och berättar om ett missbruk som de flesta av oss redan är bekanta med i familj eller vänskapskrets. För några år sedan gjorde prästen Olle Carlsson rent hus med sitt missbruk i boken "Mitt himla liv".
Nu kommer f d marknadschefen och företagaren Camilla Kuylenstierna med sin berättelse. Den börjar i barndomen med två missbrukande föräldrar, omhändertagande och en mamma som går under i sitt missbruk. Berättelsen fortsätter sedan om en svindlande yrkeskarriär som alltmer glider in i en dimma av rus och berusning. Trots många förnedrande scener slutar det som en askungesaga med nykterhet och nya livsmöjligheter.
Berättelsen är enkelt skriven. Ibland lämnar författarna huvudtemat och förlorar sig i fascinationen av yrkeskarriären i sig. Mot slutet stramas texten upp. Bland annat då en läkare intervjuas och vänner till Camilla Kuylenstierna kommer till tals. Det är lätt att bli medberoende.
En viktig bok i all sin enkelhet. Men den har lite för mycket av egen framgångssaga och marknadsföring för att jag skulle välja sätta den i händerna på den som själv kämpar med ett riskbeteende eller missbruk.