Balans mellan det klassiska och det moderna

Frank Olsson, måleri och skulpturAdelsnäs Orangeri, Åtviaberg

"Saab 9000", målning på motorhuv av Frank Olsson.

"Saab 9000", målning på motorhuv av Frank Olsson.

Foto:

Kultur och Nöje2009-05-18 09:51

Frank Olsson, måleri, skulptur.

Orangeriet Adelsnäs.

Sällan har så friska fläktar dragit genom orangeriet på Adelsnäs som nu, när stockholmske konstnären Frank Olsson visar sina verk i måleri och skulptur. Denne kosmopolitiske mångsysslare låter sig aldrig stängas inne i vare sig tid eller rum utan släntrar fritt mellan både genrer och epoker och landar där han hittar bästa bete. Därför blir hans skapande så spännande och oförutsägbart, ja ibland också obegripligt, som förvandlingsnumren med gammal bilplåt som pannå för måleriska utsvävningar. Det är minst sagt äventyrligt men balanseras av de mest figurativa arbeten i sann klassicism.

Redan som elvaåring började han skulptera, inspirerad av Björn Ekegren, och fastnade i leran, som han uttrycker det. Senare blev det även andra material, glas, betong och stengods. Genomgående är det kvinnofigurer med klassisk statuarisk hållning och stympade armar vi möter, ofta i skrikande gräll industriell färgsättning, blått, grönt. Hans eleganta glidtacklingar i snirklandet mellan vedertaget formspråk och fräcka irrfärder i fantasin gör vandringen i orangeriet späckad med irrationella upplevelser.

Det gäller även i högsta grad måleriet. Här finns underbara landskap i olja eller akryl, Steninge slott exempelvis. Men när jag som bäst placerat Frank Olsson i fållan tillsammans med höga föredömen i impressionismens svunna värld, har han hittat en lönngång. Blott för att återfinnas i popkonsten med förevigandet av sin barndoms idol, Rita Hayworth, filmens främsta femme fatal som Gilda, eller övergivna bilvrak som epitaf och uttryck för en sorts hatkärlek, måleri erinrande om såväl Ulf Wahlbergs som Leif Ahnlunds avtryck i konsthistorien.

Frank Olsson delar sin tid mellan Stockholm och Nice i Franktikr, där han för övrigt är väl representerad på olika gallerier. Att han på sistone kommit att ägna sig även åt smycken är något han nästan skamset avslöjar. Men hans små silverfigurer har en design som tilltalar varje älskare av skönhet, även i dimínutiv form.

Orangeriet på Adelsnäs är i dag en konstupplevelse av rang.

EWE OLSSON

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!